X

Ο καιρός για τους αγρότες

Οι συνθήκες ευνοούν τις καλλιεργητικές εργασίες. Οδηγίες απο τους ειδικούς.

Ant1news

Μετά την «δίδυμη κακοκαιρία» της εβδομάδας, ανοιξιάτικο προβάλει το τρίτο Σαββατοκύριακο του Μάρτη με λιακάδες, νοτιάδες και θερμοκρασίες… Απριλο-Μάη!

Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, με περιορισμένες ορατότητες το βράδυ στα ηπειρωτικά και μόνο το πρωί στην Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, όμως κι εκεί θα έλθει γρήγορη βελτίωση του καιρού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 2 έως 20 βαθμούς και νοτιότερα από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου!

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6-7 μποφόρ. 

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, τα ξυλοφάγα έντομα, ο φλοιοφάγος και ο φλοιοτρίβης είναι μικροσκοπικά σκαθάρια (2-4 χιλιοστά) που προσβάλουν κατά κανόνα εξασθενημένους κλάδους σε δέντρα ελιάς.

Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Μεγαλύτεροι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία. Αυτή την εποχή τα έντομα βρίσκονται μέσα στα ξερά λιόκλαδα. Συνεχώς αυξημένες προσβολές παρατηρούνται λόγω παραμονής μέσα στους ελαιώνες κλάδων ή δέντρων μη παραγωγικών και εξασθενημένων. 

Η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικούς χειρισμούς και είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται σε σχετικά μεγάλη έκταση: 

  • Προσβεβλημένοι ξηροί ή ημίξηροι κλάδοι πρέπει να αφαιρούνται και να καίγονται το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου. Επίσης τα υπολείμματα κλαδέματος πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τους ελαιώνες.
  • Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων με κατάλληλο κλάδεμα, ισορροπημένη άρδευση και λίπανση. 
  • Προσβεβλημένα κλαδιά που μεταφέρονται και αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη γίνονται εστίες μόλυνσης και διασπείρουν τα έντομα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: