X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με καλές συνθήκες συνεχίζεται ο Μάρτιος, δίνοντας περιθώριο στους καλλιεργητές για «ανασύνταξη». Οδηγίες από τους ειδικούς.

Ant1news

Ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο και σχετικά ζεστό, θα είναι και το επόμενο διήμερο, με τον υδράργυρο να φτάνει και να ξεπερνά πάλι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στα δυτικά και γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα δυτικά.

Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 βαθμό  έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 2 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.  

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα της ελιάς, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές καστανοκίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνειά τους. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, και αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.

Για το ξεκίνημα των μολύνσεων απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (10-20 °C) και βροχή ή εξαιρετικά υψηλή υγρασία ώστε τα φύλλα να παραμένουν βρεγμένα για τουλάχιστον 24 ώρες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή (άστατος καιρός) ευνοούν ιδιαίτερα τις μολύνσεις από τον μύκητα. Κρίνεται αναγκαίος ένας ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σε περίπτωση που ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Παράλληλα, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνεται κατάλληλο κλάδεμα στα πυκνά δέντρα με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: