X

Ο καιρός για τους αγρότες

Αλλάζει το σκηνικό, με τοπικές βροχές και ανέμους που θα ρίξουν λίγο τον υδράργυρο. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μετά τις λιακάδες, τους νοτιάδες και την ζέστη, έρχονται συννεφιές, με ανοιξιάτικες βροχούλες και βοριάδες, που θα επαναφέρουν τον υδράργυρο και τον καιρό, στην εποχική κανονικότητα.

Την Τετάρτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, καθώς και αραιές νεφώσεις, πυκνότερε στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με τοπικές βροχές ή μπόρες κυρίως στις βορειότερες περιοχές.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 βαθμό έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 5 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη 6 έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, η ασθένεια Βοτρυοσφαίρια στη φιστικιά ευνοείται από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, διαδίδεται ταχύτατα. Ωστόσο, η περίοδος από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης είναι πολύ ευνοϊκή για τις πρωτογενείς μολύνσεις, οι οποίες παραμένουν λανθάνουσες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Για την αντιμετώπιση συνιστώνται τόσο καλλιεργητικά όσο και χημικά μέτρα. Όσον αφορά στα καλλιεργητικά μέτρα, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  • Άρδευση με σταγόνες, για περιορισμό της υψηλής σχετικής υγρασίας. Εάν γίνεται με σπρέι, θα πρέπει να εφαρμόζονται συχνές αρδεύσεις, με μικρή διάρκεια και κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Καταπολέμηση των ζιζανίων, τα οποία αυξάνουν τη σχετική υγρασία και αποτελούν ξενιστές εντομολογικών εχθρών.
  • Επάρκεια των δένδρων σε νερό και θρεπτικά στοιχεία, διότι η μετάδοση της ασθένειας ευνοείται όταν τα δένδρα είναι στρεσαρισμένα.
  • Τακτικός έλεγχος των δένδρων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, απομάκρυνση και κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.
  • Συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων μετά τη συγκομιδή, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή μολύσματος για τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη άνοιξη.
  • Σωστό κλάδεμα, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός των δένδρων. Οι τομές θα πρέπει να κατεβαίνουν τόσο χαμηλά, ώστε να μην υπάρχουν μεταχρωματισμοί στο ξύλο και στη συνέχεια να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ).

Για τη χημική καταπολέμηση, το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει:

  • Αν και οι άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι η υψηλή σχετική υγρασία (>90 %) και θερμοκρασία (27-30οC), η έναρξη των πρωτογενών μολύνσεων την άνοιξη, από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης, καθιστά απαραίτητη την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων την περίοδο αυτή. Απαιτείται προσεκτική επιλογή της δραστικής ουσίας, ανάλογα με το βλαστικό στάδιο της καλλιέργειας.
  • Καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών της φιστικιάς, οι οποίοι διευκολύνουν την διείσδυση του μύκητα, ιδιαίτερα στους καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: