X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζει να αντιστέκεται ο χειμώνας στην προσπάθεια της άνοιξης να επιβληθεί. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μάταια ο χειμώνας, με συννεφιές, βοριάδες, ψιλόβροχα και σχετική ψύχρα, προσπαθεί να επιβληθεί σε μια άνοιξη που τον έχει «καθηλώσει».

Την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στην δυτική και την κεντρική Μακεδονία, στην νότια Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά της Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχει γενικά αίθριος ουρανός, με λίγες νεφώσεις στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 βαθμό έως 15  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 3 έως 17 βαθμούς και νοτιότερα από 10 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.  

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου, η κυριότερη ασθένεια των καρπών στην καρυδιά είναι η βακτηρίωση, ενώ των φύλλων η ανθράκωση. Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία την περίοδο της άνοιξης ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις και των δύο ασθενειών. Γι’ αυτό, η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη από την έναρξη της βλάστησης.

Η καταπολέμηση της βακτηρίωσης βασίζεται στην προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια. Οι ψεκασμοί ξεκινούν με την έναρξη της βλάστησης και συνεχίζονται έως το πέρας της καρπόδεσης ανά 7-15 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Μετά την καρπόδεση οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία). Το πιο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο είναι αυτό της άνθισης των θηλυκών ανθέων, κατά το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση φαρμάκου, για αποφυγή μείωσης της βλαστικότητας των γυρεόκοκκων. 

Οι προληπτικοί ψεκασμοί που πραγματοποιούνται με χαλκούχα σκευάσματα για την βακτηρίωση, προστατεύουν την καλλιέργεια της καρυδιάς και από την ανθράκωση. Εάν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου παρατηρηθούν έντονα συμπτώματα, απαιτείται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με θεραπευτική δράση. Οι επεμβάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: