X

Ο καιρός για τους αγρότες

Βοριάδες, ασθενείς βροχές και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του αυριανού καιρού. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Εαρινή ισημερία και μάταια ο χειμώνας με συννεφιές, βοριάδες, ψιλόβροχα και σχετική ψύχρα, προσπαθεί να επιβληθεί σε μια άνοιξη που τον έχει «καθηλώσει», χωρίς να μπορεί να κάνει ρούπι. 

Αναλυτικά για αύριο Παρασκευή, ενώ στο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό, στη δυτική, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια τις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιμένουμε νεφώσεις που θα πυκνώνουν με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, με βελτίωση από τα Βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.   

Η  θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 16  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 3 έως 17  και νοτιότερα από 10  έως 17  βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων η καρκίνωση στην ελιά οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό.

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τους βραχίονες.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να αφαιρούνται, να απομακρύνονται και να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί που αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης. Παράλληλα, συνιστά τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα.

Τέλος, μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: