X

Μετά το αρνί οι... κάλπες

Ανάπαυλα τέλος για το Κυβερνητικό επιτελείο. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές με δύο σημαντικές παραμέτρους.

Ant1news

Πρώτον, με το πρωτογενές πλεόνασμα που πρόκειται να ανακοινωθεί και επισήμως την Τετάρτη από την Eurostat, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τον Οδικό Χάρτη για την Ανάπτυξη, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ευρωζώνη στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. 

Ο Χάρτης αυτός βασίζεται σε 3 ξεχωριστές μελέτες που έχουν εκπονήσει η McKinsey, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ. 

Οι εταίροι μας θέλουν να γνωρίζουν το αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης το οποίο θα σταθεροποιήσει τα μεγέθη της δημοσιονομικής προσαρμογής που πετύχαμε και θα δώσει ώθηση στην οικονομία, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος σε Μνημόνια, λιτότητα και περικοπές, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Η χρηματοδότηση του Οδικού Χάρτη Ανάπτυξης θα γίνει με ευρωπαϊκά κεφάλαια , πράγμα που είχε δηλώσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε στο Eurogroup των Αθηνών. 

Τους τομείς θα τους καθορίσει η Ελλάδα και θα αποτελέσουν την βάση του αναπτυξιακού μοντέλου. 

Θα επισημάνω ένα σοβαρό στοιχείο που αναφέρεται ρητά στην μελέτη της McKinsey και λέει ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 55δις€ και να δημιουργηθούν έως και 520.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος 10ετίας, με αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε 5 μεγάλους κλάδους της οικονομίας: Τον τουρισμό, την ενέργεια, την μεταποίηση (κυρίως τροφίμων), την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο (λιανικό και χονδρικό).