X

Η οικονομία θέλει σταθερότητα και συνεννόηση

Μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα ζητούν ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς Οργανισμοί όχι μόνο για να έρθουν κεφάλαια στην χώρα, αλλά και για να μειωθεί η ανεργία και να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Ant1news

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την ανεργία στην Ελλάδα,  η επιστροφή της απασχόλησης στην χώρα μας, στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και το …μακρινό 2034, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως ακριβώς τονίζουν και οι παράγοντες της αγοράς, αλλά και οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με την αγορά, η ενίσχυση της καινοτόμου και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, που παράγει προϊόντα και προσφέρει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας με προοπτική, είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι νέοι επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, υλοποιώντας τις επιχειρηματικές ιδέες τους και οι παλαιότεροι να εστιάσουν στην εξωστρέφεια και σε ανταγωνιστικότερα προϊόντα, ενσωματώνοντας την καινοτομία στην παραγωγή.

Πέραν των γνωστών εμποδίων που συνεχίζουν να επισημαίνουν τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια (πχ. εξάλειψη χρόνιων αγκυλώσεων, διαμόρφωση ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, διατήρηση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος με μείωση φόρων), ο ιδιωτικός τομέας μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας.

Οι νέες δυναμικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη κεφαλαίων, η οποία καθιστά απαγορευτική τη μεγέθυνσή τους και την «αντιμετώπιση» του διεθνούς ανταγωνισμού, πλήττοντας τη βιωσιμότητά τους σε βάθος χρόνου.

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (ή αλλιώς τα funds), η διείσδυση των οποίων στην ελληνική οικονομία έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, προτάσσονται από τους οικονομολόγους ως βασική διέξοδος για τους νέους επιχειρηματίες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και η οικονομία εν γένει, άλλωστε, όπως επιβεβαιώνεται και από τραπεζικές πηγές, δεν θα μπορούν να στηριχθούν για καιρό ακόμα στην παροχή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

 Έτσι, τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία προβάλλουν ως λύση για την ανάδειξη νέων δυναμικών επιχειρηματιών, την στιγμή που το Δημόσιο μπορεί να συμβάλει μόνο μέσω ΕΣΠΑ, εν ευθέτω χρόνω και δεδομένου ότι, όπως πηγές της αγοράς τονίζουν, ελάχιστες εταιρείες διαθέτουν πλέον τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται για να επωφεληθούν.