X

Διπλωματική σύγκρουση Μόσχας-Χάγης

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται η διπλωματική σύγκρουση της Μόσχας με τη Χάγη, μετά τη σύλληψη ακτιβιστών της Greenpeace

Ant1news

Του Αχιλλέα Πατσούκα

Ένα νέο επεισόδιο ήλθε να προστεθεί, σήμερα, στη διπλωματική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ Μόσχας και Χάγης, με αφορμή τη σύλληψη Ολλανδών ακτιβιστών της Greenpeace από τις ρωσικές αρχές, αλλά και την κατάσχεση του πλοίου με ολλανδική σημαία, της συγκεκριμένης οικολογικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ολλανδική πρεσβεία στη Μόσχα, άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμα του αναπληρωτή πρέσβη Όννο Έλντερνμπος και αφού τον έδεσαν με μονωτική ταινία τον ξυλοκόπησαν.

Οι δράστες δεν αρκέστηκαν στον ξυλοδαρμό, καθώς έγραψαν με σπρέι στους τοίχους της οικίας του Ολλανδού διπλωμάτη “LGTB” τα αρχικά από τις λέξεις(λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ). Ευτυχώς ο τραυματισμός του Ολλανδού διπλωμάτη δεν υπήρξε σοβαρός, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Στο άκουσμα της είδησης, άμεση υπήρξε η αντίδραση της Ολλανδίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Φράνς Τίμπερμανς να καλεί στο ολλανδικό ΥΠΕΞ τον Ρώσο Πρέσβη για εξηγήσεις. Η Μόσχα εξέφρασε την οργή της για το περιστατικό, για το οποίο  ήδη διενεργείται έρευνα.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από ένα μήνα περίπου Ολλανδοί αστυνομικοί είχαν συλλάβει στην οικία Ρώσου διπλωμάτη στη Χάγη και τον είχαν ξυλοκοπήσει μπροστά στα μάτια της οικογένειας του, επειδή όπως υποστήριξαν είχαν καταγγελία πως ξυλοκοπούσε το παιδί του. Για εκείνο το περιστατικό η ολλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε και την περασμένη εβδομάδα ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τη Ρωσία.