X

Άνεμος ελευθερίας για τις φυλακισμένες Pussy Riot

Η Κρατική Δούμα υιοθέτησε νόμο για εκτεταμένη αμνηστία, η οποία μπορεί να οδηγήσει εκτός φυλακής και τα μέλη του φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Ant1news


Το δρόμο της ελευθερίας αναμένεται να πάρουν τα προφυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot, καθώς η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε, ομόφωνα, το νόμο περί αμνηστίας, με την πρώτη ανάγνωση. Μια τροποποιημένη εκδοχή πρόκειται να ψηφιστεί στην τελική, δεύτερη ανάγνωση, την Τετάρτη, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η δικηγόρος των φυλακισμένων μελών των Pussy Riot, Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα, δήλωσε πως, αν η αμνηστία υιοθετηθεί και δημοσιευθεί έως την Πέμπτη, οι πελάτισσές της θα μπορούσαν να αποφυλακισθούν αυθημερόν. Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών αρνήθηκε, πάντως, να αναφερθεί σε πιθανές ημερομηνίες αποφυλάκισης.

Οι Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα εκτίουν ποινές φυλάκισης δύο ετών επειδή τραγούδησαν τραγούδι πολιτικής διαμαρτυρίας εναντίον του Πούτιν σε εκκλησία της Μόσχας.

Ο νόμος περί αμνηστίας υποβλήθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για να τιμηθεί η 20η επέτειος του ρωσικού Συντάγματος. Ο Ρώσος συνήγορος του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λούκιν δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι βάσει της αμνηστίας μπορεί να απελευθερωθούν έως 22.000 φυλακισμένοι.