X

Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο άνθρωπος που σχεδίασε το τουφέκι AK-47, ένα από τα πιο φονικά συμβατικά όπλα όλων των εποχών.

Ant1news


Ο υποστράτηγος του ρωσικού στρατού Μιχαήλ Καλάσνικοφ, πέθανε στην γενέτειρά του Ιζβέβσκ στην Ουντμουρτία κοντά στα Ουράλια Όρη, μετά από νοσηλεία ενός μηνός σε νοσοκομείο της Ρωσίας.

Ο Καλάσνικοφ, που ήταν ένας από τους πιο διάσημους Ρώσους, ουδέποτε αποκόμισε οικονομικό όφελος για το δημιούργημά του, το τουφέκι ΑΚ-47, καθώς η Ρωσία δεν του αναγνώρισε πνευματικά δικαιώματα.

Το ΑΚ-47, που χρησιμοποιείται από τους στρατούς περισσοτέρων από 80 χωρών και με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, παραμένει το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο. Η παραγωγή του είναι σχεδόν εκτός ελέγχου.

«Κατασκεύασα όπλα για να υπερασπιστώ την κοινωνία μας», είχε δηλώσει ο Καλάσνικοφ το 2009, όταν γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του, αν και παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ευχάριστο να βλέπω κάθε είδους εγκληματίες να πυροβολούν με τα όπλα μου».

Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1919. Η οικογένειά εξορίσθηκε στη Σιβηρία το 1930. Ένας από τους αδελφούς του φυλακίστηκε στα γκούλαγκ.

Ο Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στις πρώτες μάχες μεταξύ του σοβιετικού στρατού και των Ναζί το 1941. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του  άρχισε να δημιουργεί το όπλο που τελικά εξελίχθηκε στο AK-47 το 1947, ένα τουφέκι «εξαιρετικά απλό, φτιαγμένο για έναν στρατιώτη που δεν έχει δίπλωμα».

Σε ένα από τα βιβλία του έχει αποκαλύψει ότι τα αυτόματα όπλα ήταν απαγορευμένα στον Κόκκινο Στρατό λίγο πριν από την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου βάσει διαταγής του υφυπουργού Άμυνας. Σύμφωνα με τον Καλάσνικοφ, αυτό εξηγεί, εν μέρει, τις αρχικές μεγάλες απώλειες του σοβιετικού στρατού από τους Ναζί.

Ο γιος του Βίκτορ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και δημιούργησε το αυτόματο πιστόλι, Bizon-2, το οποίο χρησιμοποιεί η ρωσική αστυνομία.