X

Υπό τις αγκάλες της «μητέρας» Ρωσίας και επίσημα η Κριμαία

Την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο στην Κριμαία, η Ρωσία σπεύδει να «σφραγίσει» και επίσημα από την πλευρά της την προσάρτηση της Χερσονήσου.

Ant1news



Σε όλα τα μέτωπα κινείται η Μόσχα προκειμένου να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της Κριμαίας. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις κινήσεις τους και καταλαμβάνουν τη μία στρατιωτική βάση μετά την άλλη στην Κριμαία, είτε ειρηνικά, είτε βίαια, όμως ταυτόχρονα η Μόσχα έσπευσε να επικυρώσει την ένωση της Χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, η Δούμα, ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι απομένει πλέον μόνο ένα τελευταίο διαδικαστικό βήμα προκειμένου η χερσόνησος να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

Κατά της συνθήκης για την προσάρτηση της Κριμαίας τάχθηκε μόλις ένα μέλος της Δούμας, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της την Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.

Τα μέλη της Δούμας σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου μετά την ψηφοφορία, στην οποία τη συνθήκη ενέκριναν 443 βουλευτές. «Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία, στην οποία καταγράφηκε σχεδόν πλήρης απαρτία.

«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ως ένα απαραίτητο μέτρο για να προστατευτούν τα μέλη της ρωσικής μειονότητας στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «ως και σήμερα η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές». «Η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται, πάντως, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και οι σχέσεις Μόσχας-Δύσης παραμένουν στο "κόκκινο". Νωρίτερα σήμερα ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», πρόσθεσε ο Λαβρόφ σημειώνοντας  ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό.«Θα επιμείνουμε οι χώρες στις οποίες έχουν βρεθεί οι συμπατριώτες μας, να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», ανέφερε σχετικά.



Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην χερσόνησο και ότι κινείται μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και μιας ρωσικής τράπεζας.

Ο Ομπάμα ταυτόχρονα έδωσε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων σε βάρος βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, σε απάντηση για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν έναν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή. Όπως ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, υπέγραψε ήδη την εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε "αταλάντευτη" τη στήριξη που θα προσφέρει η Ουάσινγκτον στις συμμάχους της, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και ότι σκοπεύει να επισημάνει το γεγονός αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατονόμασε την τράπεζα στην οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, λέγοντας μόνο ότι το ίδρυμα αυτό "παρέχει υλική υποστήριξη" στη ρωσική ηγεσία. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για την Rossiya. Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.




Άμεση απάντηση της Ρωσίας

Από την πλευρά της, η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει "σε κάθε εχθρική ενέργεια". "Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας ότι οι κυρώσεις "θα της γυρίσουν μπούμερανγκ". "Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ", τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας "αντιπαραγωγικό" αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα άτομα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή», στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Κέρι.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει να συναντηθεί εκ νέου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Καταγγελίες στον ΟΗΕ και συνάντηση Μπαν Κι-μουν με Πούτιν

Η Μόσχα ενδέχεται να προετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, κατήγγειλε ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ στη Γενεύη, μιλώντας σε διπλωμάτες. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία οδεύει να εξαπολύσει μια πλήρη στρατιωτική επέμβαση στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», τόνισε ο πρεσβευτής Γιούρι Κλιμένκο κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Ωστόσο, ένας Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. «Η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης αυτός και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την Τρίτη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, πάντως, εμφανίστηκε εξαιρετικά  ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. "Ως γενικός γραμματέας, δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση", δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την επιθυμία του να συζητήσει την ουκρανική κρίση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Μήνυμα Πούτιν στις ρωσικές εταιρείες

Νωρίτερα και ενώ η κρίση έχει αρχίσει να λαμβάνει οικονομικές διαστάσεις, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της χώρας και πως το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς πρέπει να είναι διαφανές.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούνται στην επικράτεια του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε ένα ακροατήριο στελεχών των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, καλώντας τους Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό να επαναπατριστούν.