X

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων με πρωταγωνιστή τον Πούτιν

Ένα σκάνδαλο δισεκατομμυρίων με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά ερευνών επικεντρωμένες στον Ρώσο Πρόεδρο.

Ant1news

Όπως αναφέρει το Reuters, δύο συνεργάτες του Πούτιν, αγόραζαν πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό, βγάζοντας χρηματικό όφελος και στη συνέχεια μεταβίβαζαν τα χρήματα σε λογαριασμούς ιδιοκτησίας του Πούτιν στην Ελβετία, γνωστοί και ως «Παλάτι του Πούτιν».

Ο ίδιος ο Πούτιν το 2005 είχε διατάξει έρευνα για ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Πέντε χρόνια αργότερα οι Αρχές αποκάλυψαν ότι υπήρχαν διπλές και τριπλές χρεώσεις για προμήθειες υλικών υψηλής τεχνολογίας σε κάποια νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, είχε τότε διατάξει να εφαρμοστεί ο νόμος σχετικά με την κλοπή δημόσιου χρήματος και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Όντως, το 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί στο κύκλωμα 104 άνθρωποι, οι οποίοι καταδικάστηκαν για απάτη και φυλακίστηκαν. Κάποιοι από αυτούς ήταν στελέχη των επιχειρήσεων και κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι των περιοχών στις οποίες υπάγονται τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Reuters, δύο από τους ενόχους, συνεργάτες του Πούτιν, δεν υπέστησαν καμία κύρωση. Οι ίδιοι όπως αποδεικνύεται από την έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, πουλούσαν ιατρικό εξοπλισμό αξίας πάνω από 195 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, εξάγοντας 84 εκατ. στην Ελβετία.

Από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον τα 35 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πολυτελούς βίλλας, στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία και κατονομάστηκε «Παλάτι του Πούτιν».  Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βίλλα, παρόλο που κάποιος επιχειρηματίας υποστήριξε ότι χτίστηκε για αυτόν.