X

Υπό τον Ερυθρό Σταυρό η ρωσική οχηματοπομπή για την Ουκρανία

«Θα περάσει τα σύνορα, μόνον, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και πληρώντας τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο».

Ant1news


Η οχηματοπομπή των 262 φορτηγών —κατά τον επίσημο αριθμό— που κατευθύνεται στην ανατολική Ουκρανία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια «αφού περάσει τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, θα τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», ανακοίνωσε το υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Στέλεχος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είχε πει, πάντως, ότι η βοήθεια θα εκφορτωθεί από τα ρωσικά φορτηγά και θα μεταφερθεί από τα στελέχη της ΔΕΕΣ με άλλα οχήματα. Ωστόσο, η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ δεν κάνει αναφορά σε αυτόν τον όρο. 

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η οχηματοπομπή θα χρειαστεί περίπου 2 ημέρες για να καλύψει τα 1.000 χλμ. έως τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. 

Αναμένεται να περάσει από το φυλάκιο Τσεμπέκινο-Πλέτνεβκα, της νότιας Ρωσίας, στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας. 

«Η ρωσική πλευρά σεβάστηκε τις επιθυμίες της ουκρανικής πλευράς σε ό,τι αφορά το δρομολόγιο της οχηματοπομπής, την επιθεώρηση των φορτίων και τους άλλους όρους διεξαγωγής της επιχείρησης» αποστολής της βοήθειας, εκτίμησε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

 

Στη Μόσχα φαίνονται «ακατανόητες» οι «δηλώσεις Ουκρανών που κάνουν λόγο περί διαφωνίας στο δρομολόγιο της οχηματοπομπής και νέων όρων σχετικά με την παράδοση» από μέρους του Κιέβου.