X

Συνελήφθη ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Μόσχα

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον Αλεξέι Ναβάλνι στη διάρκεια διαδήλωσης, καθώς και περισσότερους από 130 υποστηρικτές του.

Ant1news

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα, στη διαδήλωση που οργάνωσαν οι υποστηρικτές του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετά την καταδίκη του για απάτη.

«Τουλάχιστον 132 άνθρωποι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συλληφθέντων στην πλατεία Μενάζ», όπου συγκεντρώθηκαν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι για να διαμαρτυρηθούν, ανέφερε στον ιστότοπό της η OVD-Info, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τις συλλήψεις στη Ρωσία. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την αστυνομία.

Γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) σε μικρή απόσταση από την πλατεία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 αστυνομικοί και 10 άνδρες των ειδικών δυνάμεων που ετοιμάζονταν, κατά τα φαινόμενα, να διαλύσουν το πλήθος που αψήφησε το πολικό ψύχος και κατέβηκε στους δρόμους μολονότι το θερμόμετρο στη Μόσχα έδειχνε -15 βαθμούς Κελσίου.

Νωρίτερα, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από αστυνομικούς, αφού έσπασε τον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί και προσπάθησε να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση υποστηρικτών του.

«Με συνέλαβαν. Αλλά δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν τους πάντες» έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter. Εικόνες από τη σύλληψη του Ναβάλνι μεταδόθηκε από ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «ανησυχητική εξέλιξη» την καταδίκη του Ναβάλνι. Οι ΗΠΑ «ανησυχούν από την απόφαση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέφρι Ράτκε.

Ο Ναβάλνι και ο αδελφός του κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση από μια ρωσική θυγατρική της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3,5 ετών. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επίσης εκφράσει επιφυλάξεις για την καταδίκη αυτή, σημειώνοντας ότι «φαίνεται πως έχει πολιτικά κίνητρα».