X

Η Ρωσία γιορτάζει τα 70 χρόνια της απελευθέρωσής της από τους ναζί

Μεγαλειώδεις γιορτές με ηχηρές παρουσίες στη Μόσχα, από όπου έστειλε μηνύματα στη Δύση ο Πούτιν.

Ant1news

Παρά το γεγονός ότι οι Δυτικοί ηγέτες, που κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκαν να παραστούν στους εορτασμούς για την 70η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε «τη συνεισφορά» των Συμμάχων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός ο οποίος, έπειτα από μια καταστροφική επίθεση εναντίον του Βερολίνου, έβαλε την τελεία στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του ενώπιον των περίπου 16.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία, πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

«Η Σοβιετική Ένωση συμμετείχε στις πιο αιματηρές μάχες. Εδώ οι ναζί συγκέντρωσαν τη στρατιωτική τους δύναμη», πρόσθεσε ο Πούτιν αναφερόμενος στους τουλάχιστον 25 εκατομμύρια Σοβιετικοί που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των εορτασμών της 9ης Μαΐου στη Ρωσία.

«Εξήντα χρόνια αργότερα η Ιστορία μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε ο Πούτιν, εξηγώντας ότι η πεποίθηση περί «ενός ανώτερου έθνους οδήγησε σε έναν αιματηρό πόλεμο» και ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μια εικοσαριά ρωσικές πόλεις, από το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στην Ευρώπη, μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες αναδυόμενων δυνάμεων όπως τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ή τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο κέντρο της Μόσχας σε μια γιγάντια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες θα κρατούν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από δέκα σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.