X

Επίσκεψη «αστραπή» του Άσαντ στο Κρεμλίνο (Βίντεο)

Μία μέρα μετά η δημοσιοποίηση της συνάντησης. Τι συζήτησαν οι δύο Πρόεδροι.

Ant1news

Συνάντηση με τον Μπασάρ αλ Άσαντ είχε χθες στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα του, καθώς και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Οι δύο ηγέτες είχαν μεταξύ τους επαφές, οι οποίες συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή και Ρώσων διπλωματών.

«Η ατζέντα των συζητήσεων είναι ξεκάθαρη» δήλωσε ο Ντίμτρι Πεσκόφ και συμπλήρωσε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία καθώς και για το μακροπρόθεσμο πλάνο για τη χώρα».

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί η Ρωσία σε συριακό έδαφος.

«Φυσικά, οι κουβέντες επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων, στη συνέχιση των ρωσικών επιχειρήσεων και στην υποστήριξη του συριακού στρατού» σημείωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι οι Πρόεδροι συζήτησαν «διάφορα θέματα των διμερών σχέσεων».

Το ταξίδι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο ταξίδι του Άσαντ στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση το 2011 και έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ισλαμιστών μαχητών στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Ο σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον ρώσο πρόεδρο για τη στρατιωτική υποστήριξή του, σύμφωνα με έγγραφο για τη συνάντηση των δύο ανδρών που δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αργότερα, σήμερα Τετάρτη, στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Στη συνάντηση ο Πούτιν είπε επίσης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε μια πολιτική επίλυση στη Συρία και πως θα εργαστεί στενά σε αυτό με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που επιθυμούν μια ειρηνική επίλυση στην παρατεταμένη διένεξη στη Συρία.

"Θα ήθελα να εκφράσω τεράστια ευγνωμοσύνη στο σύνολο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στον ρωσικό λαό για τη βοήθεια που δίνουν στη Συρία", είπε ο Άσαντ, σύμφωνα με το έγγραφο.

"Ευχαριστώ που υπερασπιστήκατε την ενότητα της Συρίας και την ανεξαρτησία της", είπε. "Αυτά τα πολιτικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία αφότου ξεκίνησε η κρίση επέτρεψαν ώστε τα γεγονότα στη Συρία να μην εξελιχθούν σύμφωνα με ένα τραγικό σενάριο".

Ο Πούτιν είπε πως οι θετικές εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία θα παράσχουν μια βάση για μακροπρόθεσμη πολιτική επίλυση, εμπλέκοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

"Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε όχι μόνο στον τομέα των στρατιωτικών ενεργειών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας. Αυτό, βέβαια, θα είναι σε στενή επαφή με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις και με χώρες στην περιοχή που ενδιαφέρονται για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης", είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το έγγραφο.