X

Αρνείται ο Πούτιν συνάντηση με τον Ερντογάν

Μαίνεται ο "πόλεμος" δηλώσεων. "Βολές" Πούτιν και κατά των ΗΠΑ. Φουντώνουν τα οικονομικά αντίποινα μεταξύ των χωρών, επιφέροντας πλήγμα σε τουρισμό κι εξαγωγές.

Ant1news

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, ο οποίος ξεκίνησε με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη για την «πισώπλατη μαχαιριά» όπως την χαρακτήρισε ο Πούτιν, ωστόσο, την ίδια στιγμή ζητά συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που θα γίνει τη Δευτέρα στο Παρίσι, με αντικείμενο το κλίμα.

Η απάντηση στην Τουρκία ήρθε ώρες μετά το αίτημα, διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. «Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό» τόνισε, ενώ λίγο νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε επιβεβαιώσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει επτά με οκτώ φορές τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προφανώς για να του ζητήσει τη συνάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, από την πλευρά του, σε συνεντεύξεις που έδωσε χθες τόνισε ότι αν οι τουρκικές δυνάμεις γνώριζαν ότι το μαχητικό που χτυπήθηκε ήταν ρωσικό, θα είχαν πράξει αλλιώς, ενώ προειδοποίησε την Ρωσία «να μην παίζει με τη φωτιά». Ο Πούτιν, από την άλλη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το σχέδιο πτήσεις του SU – 24  στους Τούρκους, κάτι το οποίο διαψεύδουν πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Παράλληλα, σύμφωνα με το Spiegel,  οι Ρώσοι ξεκίνησαν τις χερσαίες επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος.

Προς το παρόν, κι ενώ ακόμα συνεχίζεται η διαμάχη για το σε ποιας χώρας τον εναέριο χώρο βρισκόταν το ρωσικό μαχητικό, η Ρωσία περιορίζει τα αντίποινά της προς την Τουρκία μόνο με οικονομικά μέτρα, τα οποία όμως στοιχίζουν ακριβά στους αποδέκτες τους.

Μετά τον αυξημένο έλεγχο στα τουρκικά προϊόντα – που παίρνει σάρκα και οστά με το κομβόι των τουρκικών φορτηγών στα σύνορα της Ρωσίας- ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα επανέλθουν οι θεωρήσεις των τουρκικών διαβατηρίων.

Σε απάντηση, ο Τούρκος ομόλογος του συνέστησε στους συμπρατριώτες του να ακυρώσουν ταξίδια τους στην Ρωσία.