X

Ρωσία: Έχουμε αποδείξεις για σχέσεις Τουρκίας και Ερντογάν με τον ISIS

Τι ανέφερε η Μόσχα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το ΙΚ στην Τουρκία, με εμπλοκή και του «Σουλτάνου». Τι απαντά ο Ερντογάν.

Ant1news

Η ηγεσία της Τουρκίας, περιλαμβανομένων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειας του, εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως ισχυρίστηκε το Υπ. Άμυνας της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι ο τελικός προορισμός του λαθραίου πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Μόσχα έκανε λόγο για νέα ευρήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ όπως τόνισε ο Υφυπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, η Ρωσία γνωρίζει τρεις κύριες οδούς του λαθρεμπορίου πετρελαίου προς την Τουρκία.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μέρος μόνο των στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται μια ομάδα ληστών-μελών της τουρκικής ελίτ, που κλέβουν πετρέλαιο από τους γείτονές τους", δήλωσε ο Αντόνοφ, συμπληρώνοντας ότι "το πετρέλαιο αυτό σε μεγάλες ποσότητες εισέρχεται στο έδαφος της Τουρκίας, μέσω "ζωντανών αγωγών πετρελαίου", που αποτελούνται από χιλιάδες βυτιοφόρα».

Αντόνοφ: «η οικογενειακή επιχείρηση Ερντογάν»

«Η Τουρκία είναι ο βασικός αγοραστής αυτού του λαθραίου πετρελαίου» είπε – όπως αναφέρει το «RT» - ο Αντόνοφ, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία μας, η κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας - ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του - εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική επιχείρηση», αν και δεν δεν αποκάλυψε τις αποδείξεις που ισχυρίζεται ότι έχει η Ρωσία για την εμπλοκή του Ερντογάν.

«Στην Δύση, κανείς δεν έχει διερωτηθεί για το γεγονός ότι ο γιος του Τούρκου Πρόεδρου είναι επικεφαλής μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας ή για το ότι ο γιος του έχει διοριστεί Υπουργός Ενέργειας! Τι θαυμάσια οικογενειακή επιχείρηση», σχολίασε δηκτικά ο Αντόνοφ προσθέτοντας «κατανοούμε οτι κάποιοι από την τουρκική ελίτ και τους ηγέτες, ιδίως ο Ερντογάν, δεν θα παραιτηθούν ούτε θα παραδεχθούν το παραμικρό, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο στόχος μας δεν είναι η παραίτηση Ερντογάν», σημείωσε.

 

Ρωσία: έχουμε καταφέρει μεγάλο πλήγμα στον ISIS

Από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, υποδιπλασιάστηκαν, καθώς σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας της Ρωσίας «τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν 3 εκ. δολάρια την ημέρα, ενώ μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών επιδρομών μειώθηκαν σε περίπου 1,5 εκ. δολάρια την ημέρα».

Η Μόσχα, που προανήγγειλε την δημοσιοποίηση περισσότερων αποδείξεων σε λίγες ημέρες,   παρουσίασε φωτογραφίες και χάρτες με λεπτομέρειες για τη διακίνηση του λαθραίου πετρελαίου, καθώς και βίντεο από αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως υποστήριξαν οι Ρώσοι, οι επιδρομές τους έχουν πλήξει 23 αντλίες εξόρυξης πετρελαίου, 11 διυλιστήρια και 32 «μονάδες αποθήκευσης πετρελαίου», ενώ ταυτόχρονα έχουν καταστρέψει 1.080 βυτιοφόρα οχήματα, μειώνοντας έτσι στο μισό το λαθραίως διακινούμενο πετρέλαιο που εξορύσσεται στην Συρία.

Μόσχα: «Τροφοδότης-εταίρος του ISIS η Τουρκία»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της ρωσικής πλευράς, «μέσω του τουρκικού εδάφους, το Ισλαμικό Κράτος έχει ενισχυθεί με 2.000 μαχητές, 120 τόνους πυρομαχικών και 250 οχήματα», ενώ όλα δείχνουν ότι αυτές οι κινήσεις ενίσχυσης δεν θα σταματήσουν.

Αναλυτές σημειώνουν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, είναι κατά πολλούς τρόπους καταστροφικός και επηρεάζει την ασφάλεια της Ευρώπης, επηρεάζει τους γείτονές της. Εν τέλει είναι σε βάρος της δικής της κοινωνίας».

Για «συκοφαντίες» μιλά ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που «έχει μπει στο μάτι» του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει την Δευτέρα, μετά την νέα άρνηση του Ρώσου Προέδρου να τον συναντήσει, ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθούν όσα του προσάπτουν, αν και τόνισε ότι οι κατηγορίες που αποδίδονται στον ίδιο και την Τουρκία είναι ανέντιμες,

«Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη για να αγοράζει πετρέλαιο από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Ερντογάν, προκαλώντας όποιον έχει στοιχεία και αποδείξεις να τα παρουσιάσει κι ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Τις δηλώσεις αυτές επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε πανεπιστήμιο στο Κατάρ,  συμπληρώνοντας ότι ουδείς έχει δικαίωμα να «συκοφαντεί» την Τουρκία με τέτοιες κατηγορίες, τονίζοντας πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας του με την Ρωσία.