X

Ρώσος βουλευτής ζητάει την καθιέρωση της ονομασίας “Κωνσταντινούπολη”

Έστειλε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, ζητώντας τη χρήση της ιστορικής ονομασίας της Πόλης σε όλους τους ρωσικούς χάρτες.

Ant1news

Την καθιέρωση της ονομασίας “Κωνσταντινούπολη” σε όλους τους ρωσικούς χάρτες και τα δημόσια έγγραφα της χώρας ζητάει ο βουλευτής της Αγίας Πετρούπολης, Βιτάλι Μιλόνοφ, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στην επιστολή του ο κ. Μιλόνοφ επισημαίνει πως είναι απολύτως σωστή «η αποκατάσταση της ιστορικής ονομασίας της Istanbul», υπενθυμίζοντας πως η ονομασία “Κωνσταντινούπολη” είχε επικρατήσει στην τσαρική Ρωσία.

«Πολλοί κάτοικοι της χώρας μας έχουν συνδέσει την Κωνσταντινούπολη με την ιστορία του Βυζαντίου. Πριν από την επανάσταση των μπολσεβίκων, η πόλη δεν είχε άλλη ονομασία στη χώρα μας. Σήμερα, πολλές Ορθόδοξες χώρες (όπως για παράδειγμα η Ελλάδα) διατηρούν αυτήν την παράδοση», γράφει μεταξύ άλλων ο Βιτάλι Μιλόνοφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Η αποκατάσταση της ιστορικής ονομασίας της πόλης θα συμβόλιζε ότι ο λαός μας διατηρεί άσβεστη στη μνήμη του την τραγική μοίρα του Βυζαντίου», εξηγεί. «Δεν απορρίπτουμε τη σύγχρονη ονομασία “Istanbul”, αλλά έχουμε δικαίωμα να κάνουμε χρήση της ιστορικής αλήθειας έστω και με τη μορφή συμβολισμού», πρόσθεσε.

Ο Βιτάλι Μιλόνοφ έχει κατά καιρούς προκαλέσει αίσθηση με τις τοποθετήσεις του. Θεωρείται ένας από τους εμπνευστές της νομοθεσίας κατά των gay, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Μετά την πρόσφατη νίκη της Ουκρανίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, είχε προτείνει να στείλει η Ρωσία τη χορωδία των ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο για τον επόμενο διαγωνισμό.