X

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη

Σε αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας στοχεύει η Σουλτάνος. Η σημασία της πρώτης επίσκεψής του μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ant1news

Στην Αγία Πετρούπολη υποδέχεται  σήμερα τον Ταγίπ Ερντογάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα πρώτο επίσημο δείγμα της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για κίνηση τυπικής συμφιλίωσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι οποίες πληγώθηκαν βαθιά μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από Τούρκους. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ρωσία είναι, παράλληλα, η πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να επισπεύσει την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε στείλει επιστολή απολογίας στον Ρώσο ομόλογό του, για το θάνατο δύο Ρώσων πιλότων από τουρκικά πυρά, στα τέλη Ιουνίου και ακολούθησε μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία ορίστηκε και η σημερινή συνάντηση.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Πούτιν ήρε το εμπάργκο στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν στο ρωσικό πρακτορείο TASS, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, οι συνομιλίες με τον Πούτιν θα αποτελέσουν τη βάση για μια «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας.

«Αυτή είναι μια ιστορική επίσκεψη, μια νέα αρχή. Στις συνομιλίες με τον φίλο μου τον Βλαντιμίρ, πιστεύω ότι, θα γράψουμε μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Οι χώρες μας έχουν πολλά να κάνουν μαζί».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Η Ρωσία με την κατάρριψη του SU-24 επέβαλε σκληρό εμπάργκο στην Τουρκία, διακόπτοντας τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις, κάτι που στοίχισε πάρα πολύ ακριβά στην Άγκυρα, καθώς σημαντικό ποσοστό του τουρκικού ΑΕΠ εξαρτάται από τις συναλλαγές της με τη Μόσχα.

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα της Συρίας, όπου επιχειρούν και οι δύο χώρες. «Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι αδύνατο να δώσουμε λύση στο συριακό πρόβλημα», σημείωσε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν διαφορετικά συμφέροντα και θέσεις επί του συριακού εδάφους, αφού η Μόσχα υποστηρίζει τον Άσαντ, ενώ η Άγκυρα θέλει την αποπομπή του από την εξουσία της Συρίας.