X

Βέτο της Ακσενέρ στην υποψηφιότητα Γκιούλ

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας διχάζεται στην επιλογή ενός κοινού υποψηφίου, απέναντι στον Ερντογάν.

Ant1news

Το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου και το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Parti) του Τεμέλ Καραμάλλογλου συμφωνούν στην υποψηφιότητα του τέως Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ως αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η αρχηγός του Καλού Κόμματος (İYİ Parti), Μεράλ Ακσενέρ, δεν έχει πειστεί.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η Μεράλ Ακσενέρ σε δήλωσή της στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX TV ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά της για να είναι υποψήφιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πάντως πηγές της εφημερίδας «Ακίτ» φέρουν τον Αμπντουλάχ Γκιουλ να είχε συνάντηση χθες το βράδυ με τον τέως πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως αν μαζί του συνταχθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, τότε θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Πάντως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναμένεται να απαντήσει στην πρόταση για την υποψηφιότητά του από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης τέλη αυτής της εβδομάδας.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και μία είδηση σήμερα που βλέπει το φως της δημοσιότητας, σε μία προσπάθεια να πλήξουν την υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ, και έχει να κάνει με τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως αναφέρεται, η στάση του όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας δεν ήταν και τόσο «πατριωτική», καθώς σε ερώτηση που του απευθύνθηκε στη βουλή σχετικά με την «κατοχή» των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, δεν απάντησε, γεγονός που ερμηνεύεται σήμερα ως μη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Για την «σιωπηρή» αυτή στάση του σε σχέση με τα νησιά, κάποιος τον κατήγγειλε ακόμη και στη δικαιοσύνη.