X

Άφησαν κλουβιά με … πρόβατα σε γραφεία εφημερίδας (εικόνες)

Οι απειλές, το στεφάνι κηδείας και το κομμένο κεφάλι αρνιού, έξω απο τα γραφεία της εφημερίδας, στην οποία έγραφε και η Άννα Πολιτόφσκαγιά.

Ant1news

Τρία κλουβιά που το καθένα είχε τρία πρόβατα, τα οποία φορούσαν γιλέκα με ετικέτες που έγραφαν «Τύπος», άφησαν άγνωστοι έξω από γραφεία εφημερίδας, στη Ρωσία.

Η διεύθυνση της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Novaya Gazeta, ζήτησε από την Αστυνομία να διερευνήσει το περίεργο περιστατικό. «Ένα κακόγουστο αστείο, που μοιάζει σαν να μας τρολάρουν», είπε η εκπρόσωπος της εφημερίδας, Ναντιέζντα Προυσένκοβα, συμπληρώνοντας «εμείς δεν αστειευόμαστε με αυτά τα πράγματα και λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα ζητήματα ασφαλείας για τους δημοσιογράφους μας».

Όπως δήλωσε, οι φύλακες της εφημερίδας είδαν κάποιους άγνωστους να βγάζουν τα κλουβιά από ένα φορτηγό και στη συνέχεια να απομακρύνονται. Όταν ειδοποιήθηκαν, μαζί με τους συναδέλφους της, βγήκαν από την εφημερίδα και είδαν τρία μαύρα κλουβιά, που το καθένα είχε τρία πρόβατα.

 

Όση ώρα τα πρόβατα βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι τα τάιζαν, ενώ οι αστυνομικοί πήραν τις εγγραφές από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή για να ερευνήσουν το περιστατικό.

Η διεύθυνση της εφημερίδας επικοινώνησε με φιλοζωική οργάνωση και τα εννέα πρόβατα μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο ζώων, στα περίχωρα της Μόσχας.

Αυτό ήταν το τελευταίο μιας σειράς…μηνυμάτων προς την εφημερίδα που προσπαθούν να στείλουν άγνωστοι, καθώς στις 17 Οκτώβρη κάποιοι πέταξαν ένα στεφάνι κηδείας με απειλές κατά του δημοσιογράφου Ντενίς Κόροτκοφ και μια ημέρα αργότερα εντοπίσθηκε ένα καλάθι που είχε μέσα το κεφάλι ενός προβάτου κι ένα σημείωμα με απειλές κατά της εφημερίδας.

 

Μερικές μέρες νωρίτερα από τα δύο αυτά συμβάντα, σε μια σειρά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύθηκαν άρθρα για τον δημοσιογράφο Κότροτκοφ, στα οποία χαρακτηρίζεται «προδότης» «προδότης της πατρίδας» συνεργάτης των «τρομοκρατών», ενώ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίσθηκαν πανομοιότυπες αναφορές για τον δημοσιογράφο που θυμίζουν λογαριασμούς bots.

O Κόροτκοφ είναι ο δημοσιογράφος που έκανε τις δημοσιογραφικές έρευνες για την αυτοκρατορία του λεγόμενου «σεφ του Κρεμλίνου», Γιεβγκένι Πριγκόζιν και τις δραστηριότητες των ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών. Ο ίδιος έχει δεχθεί επανειλημμένα  φραστικές επιθέσεις από την «φάμπρικα των τρολς» του Πριγκοζίν και επανειλημμένα έχει δεχθεί απειλές για την σωματική του ακεραιότητα.

Η εφημερίδα Novaya gazeta είναι γνωστή για τις έρευνες που έχουν ως θέμα την διαφθορά, για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της για την Τσετσενία, για την κριτική της στάση έναντι των αρχών και την κάλυψη των δραστηριοτήτων της αντιπολίτευσης. Έξι δημοσιογράφοι της, συμπεριλαμβανομένης και της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, έχουν δολοφονηθεί από το 2000 έως σήμερα.