X

“Θερμό” επεισόδιο Ρωσίας – Ουκρανίας (βίντεο)

Καταγγελίες από τη Μόσχα για παραβίαση θαλάσσιου χώρου. Για πυροβολισμούς κατά των πλοίων του κάνει λόγο το Κίεβο. Νέος κύκλος έντασης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ant1news

Την Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία ότι εμπόδισε την είσοδο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της να εισέλθουν στη Θάλασσα του Άζοφ (Sea of Azov), μέσω του Στενού του Κερτς,πέρασμα που οδηγεί στη Μαύρη Θάλασσα, βάζοντας ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο σε γέφυρα που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών αλληλοκατηγορούνται για προβοκατόρικη συμπεριφορά.

Οι Ουκρανοί ωστόσο, κάνουν λόγο για έναν τραυματία από πυροβολισμούς των Ρώσων. Σε επίσημη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας αναφέρεται ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τρία πλοία τους. 

Την ίδια ώρα, ο Πέτρο Ποροσένκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας, συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Πολέμου.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα, αποδέχονται ότι μπλόκαραν τη θαλάσσια περιοχή με πλοίο, αφού η Ουκρανία μπήκε στην περιοχή χωρίς να ζητήσει άδεια.

Συμφωνία μεταξύ τους προβλέπει το δικαίωμα χρήσης της περιοχής που οδηγεί στο στενό που βγαίνει στη Μαύρη Θάλασσα, όμως οι εντάσεις Μόσχας – Κιέβου έχουν κλιμακωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα του ελέγχου της περιοχής, μετά και την κατασκευή της γέφυρας όπου σημειώθηκε το περιστατικό, η οποία βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της Κριμαίας και της νότιας Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.