X

Ο Ποροσένκο υπέγραψε στρατιωτικό νόμο

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς.

Ant1news

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Η απόφαση έρχεται μετά το «θερμό» επεισόδιο στο Στενό του Κερτς, ανάμεσα σε τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και ρωσικών δυνάμεων.

Το μέτρο του στρατιωτικού νόμου εγκρίθηκε νωρίτερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας και επρόεκιτο να έχει ισχύ 60 ημερών.  Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ωστόσο ο Ποροσένκο πρότεινε στο κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες αντί για 60 ημέρες που είχε προβλέψει αρχικά το συμβούλιο ασφαλείας του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από σήμερα αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Επιτιθέμενη σε ουκρανικά στρατιωτικά πλοία, εξαπέλυσε ένα νέο στάδιο στην επίθεσή της», είπε ο Ποροσένκο, καταγγέλλοντας την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην «επίθεση» αυτή.

 

Ωστόσο, οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν αν μέχρι τότε είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός

Την «μεγάλη ανησυχία» του Βερολίνου για την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε «τον αποκλεισμό του περάσματος στην Θάλασσα του Αζόφ» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση στην Θάλασσα του Αζόφ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τους προέδρους των δύο χωρών, αλλά η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.

Να φροντίσουν για την «αποκλιμάκωση» κάλεσε και τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό αυτός ο αποκλεισμός να αρθεί».

Αυστρία: Η στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Την "μεγάλη ανησυχία" που προκαλεί η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στο πέρασμα του Κερτς, εξέφρασε -- στο πλαίσιο και της αυστριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο -- η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, σε σημερινές δηλώσεις της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την χρήση στρατιωτικής βίας από ρωσικές μονάδες και ζητώντας και από τις δύο πλευρές να αποφύγουν μία περαιτέρω κλιμάκωση.

Όπως ανέφερε η Κάριν Κνάισλ, με αυστριακή πρωτοβουλία η ΕΕ θα συζητήσει την κατάσταση και τα απαραίτητα περαιτέρω μέτρα, και προς τούτο θα συνέλθει στις 27 Νοεμβρίου η Επιτροπή Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ίδια, θεωρώντας, όπως σημείωσε, ότι η διέλευση των ουκρανικών πλοίων είχε προφανώς δηλωθεί κανονικά, στη βάση της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την χρήση της Θάλασσας του Αζόφ, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επισήμανε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη ειδικά σε μία κατάσταση ήδη υπαρχόντων υψηλών εντάσεων.

Η προερχόμενη από το συγκυβερνών - με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς - ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για την συζήτηση στην Ουκρανία ως προς την δυνατότητα της επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Κατά την άποψή της, "ειδικά ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται να γίνονται βήματα. τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην διεξαγωγή μίας ελεύθερης και έντιμης εκλογικής διαδικασίας".

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και το πλήρωμά τους

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλτενμπεργκ μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες».