X

Επαναλειτουργεί ο παλαιότερος κινηματογράφος στον κόσμο

Μετά από 18 χρόνια, ο ιστορικός κινηματογράφος "Εδέμ" στη Γαλλία ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό. Πρόκειται για τον κινηματογράφο, στον οποίο προβλήθηκαν οι πρώτες ταινίες των αδελφών Λυμιέρ.

Ant1news

Ζωή παίρνει ξανά ο θρυλικός κινηματογράφος «Εδέμ» στη Γαλλία, εκεί όπου οι αδερφοί Λυμιέρ είχαν ξεκινήσει τις πρώτες προβολές ταινιών, 4 χρόνια μετά την πρώτη επίδειξη κινηματογραφικής προβολής στο Παρίσι το 1895.

Το νεοκλασικό κτίριο ανακαινίσθηκε πλήρως, βελούδινα καθίσματα αντικατέστησαν τις παλιές καρέκλες και το δάπεδο καλύφθηκε από ξύλο βελανιδιάς. Ο κινηματογράφος «Εδέμ» έκλεισε το 1995 και θα επαναλειτουργήσει μετά από 18 ολόκληρα χρόνια στην κοινότητα Λα Σιοτά, κοντά στη Μασσαλία.

Την πρώτη προβολή ταινίας στις 21 Μαρτίου του 1899 είχαν παρακολουθήσει 250 θεατές, οι οποίοι έφυγαν μαγεμένοι από τον κινηματογράφο, ο οποίος έκτοτε αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την έβδομη τέχνη.

Η παρακμή ήρθε στη δεκαετία του ’80 όταν ο τότε ιδιοκτήτης του σκοτώθηκε από ληστές. Ο ιστορικός κινηματογράφος άνοιγε πλέον τις πύλες του μία εβδομάδα κάθε χρόνο για τις ανάγκες ενός φεστιβάλ, μέχρι που έβαλε λουκέτο το 1995.

Η απόφαση για την ανακαίνιση του θρυλικού κτιρίου ήρθε το 2013, όταν η Μασσαλία ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι γαλλικές αρχές άναψαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες κόστισαν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η «Εδέμ» θα λειτουργεί στο εξής τόσο ως κινηματογράφος, όσο και ως μουσείο για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τα πρώτα βήματα των αδελφών Λυμιέρ.