X

Χρυσή Άρκτος για το «Μαύρο Κάρβουνο, Λεπτός Πάγος»

Με τη Χρυσή Άρκτο της 64ης Μπερλινάλε βραβεύθηκε η ταινία «Bai Ri Yan Huo» (Μαύρο Κάρβουνο, Λεπτός Πάγος) του Κινέζου σκηνοθέτη Ντιάο Γινάν.

Ant1news


Με την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η Χρυσή Άρκτος απονεμήθηκε στην ταινία «Bai Ri Yan Huo» του Ντιάο Γινάν από την Κίνα, μια επιλογή-έκπληξη. Η ταινία περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε έναν πρώην αστυνομικό, που ερευνά σειρά φόνων, και μία γυναίκα ο άνδρας της οποίας είχε δολοφονηθεί πριν από πέντε χρόνια.

Την Αργυρή Άρκτο – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής- απέσπασε η ταινία The Grand Budapest Hotel του Γουές Άντερσον.

Την Αργυρή Άρκτο Alfred Bauer Award (για ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές) πήρε το Life of Riley του 92χρονου Αλέν Ρενέ. Με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας τιμήθηκε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για την ταινία Boyhood, τα γυρίσματα της οποίας διήρκεσαν 12 χρόνια. Καταγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης ενός διαζυγίου από ένα αγόρι.

Η Αργυρή Άρκτος Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Γιαπωνέζα Χάρου Κουρόκι για την ταινία The Little House ενώ η Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας στον Λιάο Φαν για την ταινία Black Coal, Thin Ice.

Την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου κατέκτησε η ταινία Σταθμοί του Σταυρού του Γερμανού Ντίτριχ Μπρίγκεμαν. Η Αργυρή Άρκτος «Εξαίρετης Καλλιτεχνικής Συνεισφοράς» πήγε στην ταινία Blind Massage για την φωτογραφία της.

Με τη Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Μικρού Μήκους τιμήθηκε το As Long as Shotguns Remain, ενώ με την Αργυρή Άρκτο Μικρού Μήκους Ταινίας το Laborat.

Τα βραβεία είχαν και ελληνικό χρώμα. Η Οικουμενική Επιτροπή βράβευσε την ταινία «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, που προβλήθηκε στο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ, Forum. H Οικουμενική Επιτροπή στηρίζεται από την Καθολική και Προτεσταντική Εκκλησία.

Η ταινία του Καρανικόλα αφηγείται την ιστορία μιας αλλοδαπής καμαριέρας (την ερμηνεύει η Μαρία Καλλιμάνη), η οποία όταν απολύεται από το σπίτι των ανθρώπων που υπηρετούσε επί χρόνια, αισθάνεται ότι έχει χάσει το δικό της σπίτι.

Αντιθέτως, εκτός βραβείων έμεινε ο Βαγγέλης Μουρίκης παρά την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.