X

Κέιτ Μπλάνσετ, Μάθιου Μακόναχι, "12 χρόνια σκλάβος" και Gravity θριάμβευσαν στα Όσκαρ

Επτά βραβεία Όσκαρ απέσπασε το Gravity, όχι όμως και αυτό για την καλύτερη ταινία που πήγε στο "12 χρόνια σκλάβος".

Ant1news

Κέιτ Μπλάνσετ, Μάθιου Μακόναχι, Τζάρεντ Λέτο και Λουπίτα Νιόνγκο, καθώς και οι ταινίες «12 χρόνια σκλάβος» και «Gravity» είναι οι μεγάλοι νικητές των φετινών βραβείων Όσκαρ.

Το «12 χρόνια σκλάβος» αναδείχθηκε καλύτερη ταινία, ενώ το Gravity, όπου πρωταγωνιστούν οι Σάντρα Μπούλοκ και Τζορτζ Κλούνεϊ, «έλαμψε» κερδίζοντας συνολικά επτά βραβεία, ανάμεσά τους και Σκηνοθεσίας για τον μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν, στην λαμπερή 86η τελετή απονομής των Όσκαρ τις καλύτερες ταινίες για το 2014. 



Ο Μάθιου Μακόναχι απέσπασε το 'Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Dallas Buyers Club"

 

Το  Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου πήρε η Κέιτ Μπλάνσετ για την ερμηνεία της στην ταινία  "Θλιμμένη Τζάσμιν" (Blue Jasmine).

Ο ηθοποιός Τζάρεντ Λέτο κατέκτησε το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Dallas Buyers Club" κατά τη διάρκεια της απονομής των φετινών βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Λος Άντζελες.  

Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία για τον 42χρονο ηθοποιό, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για το ρόλο του ως "γλυκιά και ανεκτική Ράιον" μια οροθετική τρανσέξουαλ γυναίκα, την πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος! 

Παραλαμβάνοντας το περίφημο αγαλματίδιο ο Λέτο το αφιέρωσε στην Ουκρανία, που βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία, και στα εκατομμύρια θύματα του AIDS. «Σε όλους τους ονειροπόλους στον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν απόψε, σε μέρη όπως η Ουκρανία ή η Βενεζουέλα, θέλω να τους πω ότι είμαστε εδώ», είπε ο ηθοποιός αφιερώνοντας το βραβείο επίσης και « στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν χάσει τη μάχη κατά του AIDS». 

«Και για όλους εκείνους που έχουν νιώσει ποτέ την αδικία γι 'αυτό που είναι και που τους αρέσει, είμαι εδώ απόψε κόντρα στον κόσμο μαζί σας και για σας», πρόσθεσε ο 42χρονος ηθοποιός. Για τους ανάγκες του ρόλου ο Λέτο έχασε περίπου 18 κιλά βάρους ώστε να «μετατρέψει» κινηματογραφικά τον εαυτό του στην οροθετική τρανσέξουαλ Ράιον.  

 

Η ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντιρατσιστική ταινία "12 χρόνια σκλάβος". Για την 31χρονη  γεννημένη στο Μεξικό αλλά με καταγωγή από την Κένυα ηθοποιό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ στην καριέρα της. 

«Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι όλη αυτή η χαρά στη ζωή μας συνδέεται με τα τόσα βάσανα», είπε η νεαρή ηθοποιός εμφανώς πολύ συγκινημένη κατά την παραλαβή του περίφημου αγαλματιδίου. «Όταν κοιτάζω αυτό το χρυσό αγαλματίδιο, λέω στον εαυτό μου και σε κάθε παιδί, δεν έχει σημασία από πού έρχεσαι, τα όνειρά σας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα» πρόσθεσε.  

Με το συγκλονιστικό της ρόλο όπως αποδείχτηκε και από την αποδοχή της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου η Λουπίτα Νιονγκό πέρασε μέσα σε λίγους μήνες από την απόλυτη ανωνυμία στην τεράστια φήμη, συγκεντρώνοντας πλήθος βραβείων. 

Η Νιονγκό επικράτησε στην κατηγορία Β΄ γυναικείος ρόλος των Σάλι Χόκινς ("Θλιμμένη Τζάσμιν"), Τζένιφερ Λόρενς ("Οδηγός διαπλοκής"), Τζούλια Ρόμπερτς ("Αύγουστος"), Τζουν Σκουίμπ ("Νεμπράσκα").  

Καλύτερη ξενόγλωση ταινία αναδείχθηκε η ιταλική ταινία "The Great Beauty" (Η τέλεια ομορφιά) ένα δράμα σε σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο.  Η ιταλική παραγωγή επιβεβαίωσε τα προγνωστικά καθώς ήταν το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει το Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.  

Η blockbuster ταινία, "Frozen", (Βασίλισσα του Χιονιού) της Walt Disney Animation Studios κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, και έγινε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Disney που κατακτά το περίφημο αγαλματίδιο στην 86η τελετή των βραβείων Όσκαρ στο Χόλιγουντ.  

Η 53η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, είναι μια ελεύθερη διασκευή ένα μουσικό παραμύθι βασισμένο στο μύθο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που αφηγείται το δεσμό και τις περιπέτειες των δύο αδελφών και πριγκιπισσών της Έλσα και της Αν σε ένα παγωμένο σκανδιναβικό βασίλειο.

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων μικρού μήκους αναδείχθηκε η "Mr Hublot", των Λορέν Βιτζ και Αλεξάντρ Εσπιγκάρες, ενώ το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ πήρε το "Λίγα μέτρα από τη διασημότητα".

Η βραδιά των Οσκαρ παραμένει η πιο μαγική του Χόλυγουντ, με τις σταρ να φορούν δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών μόδας και με όλους τους προσκεκλημένους να "παρελαύνουν" και να φωτογραφίζονται στο κόκκινο χαλί.

 

 Απολαυστική ήταν η ¨Ελεν ντε Τζενέρις, που παρουσίαζε τη λαμπερή βραδιά και δεν έπαψε στιγμή να τουιτάρει τις selfie φωτογραφίες που έβγαζε με τους αστέρες του Χόλλυγουντ, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο: Η φωτογραφία της να ξεπεράσει σε retweets εκείνη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που πριν μήνες κρατούσε τρυφερά στην αγκαλιά του τη σύζυγό του, Μισέλ. 

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της τελετής παραπονιόταν για την πείνα που «θέριζε» το στομάχι της καθώς περνούσε η ώρα.

 

Και αμέσως μετά την απονομή του βραβείου για τον β’ ανδρικό ρόλο στον Τζάρεντ Λέτο, εμφανίστηκε μετά από προτροπή της Έλεν στη σκηνή ένας πιτσαδόρος με πελώρια κουτιά πίτσας και πλαστικά πιατάκια…