X

Τα παιδιά «πρωταγωνιστές» στην 8η μέρα του φεστιβάλ της Βενετίας

Ένας 14χρονος και ένας 11χρονος οι «ήρωες» των δυο ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος.

Ant1news


Τα παιδιά και τα προβλήματά τους- προβλήματα ενηλικίωσης αλλά και σχέσεων με τους μεγάλους είναι το κύριο θέμα στις δύο σημερινές ταινίες του διαγωνιστικού, «Το τελευταίο χτύπημα του σφυριού» της Γαλλίδας Αλίξ Ντελαπόρτ και «Σίβας» του Τούρκου Καάν Μούζντετσι.

Στην ταινία της Ντελαπόρτ, ο Βίκτορ, ο 14χρονος ήρωάς της, ζει στο  Μονπελιέ. Η μητέρα του είναι ετοιμοθάνατη από καρκίνο, ενώ ο άγνωστος γι' αυτόν πατέρας του, μουσικός στο επάγγελμα, εμφανίζεται στην πόλη για να δώσει συναυλία με έργο του Μάλερ (και ίσως να συναντήσει τον Βίκτορ). Το στοιχείο που επηρεάζει τελικά τον 14χρονο είναι η μουσική του Μάλερ, η οποία θα απαλύνει τις σχέσεις του με τους γύρω του και θα τον φέρει σε πιο κοντινή επαφή με τον πατέρα του. Η Ντελαπόρτ έφτιαξε μια πρώτη, όμορφη, χαμηλών τόνων ταινία σχέσεων, με ωραίες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς της, ιδιαίτερα από τον νεαρό Ρομέν Πολ στο ρόλο του Βίκτορ. 

Ο 11χρονος ήρωας της τούρκικης ταινίας του Μούζντετσι ζει σε ένα απόμερο χωριό, κάπου στην Ανατολία, περνώντας μια ανιαρή ζωή. Ένα τραυματισμένο σκυλί, όμως, ο Σίβας, θα αλλάξει την καθημερινότητά του. Αρχίζει να το χρησιμοποιεί σε σκυλομαχίες, ελπίζοντας πως έτσι θα μπορέσει να πάρει τον ρόλο του πρίγκιπα στη σχολική παράσταση της «Χιονάτης και των εφτά νάνων» και να εντυπωσιάσει τη φίλη του, Λούνα.

Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τα πρόσωπά του με σιγουριά και δεξιοτεχνία, καταγράφοντας τις σχέσεις και τις αντιδράσεις τους με λεπτομέρεια, χρησιμοποιώντας τους χώρους και γενικά τα (όμορφα φωτογραφημένα) τοπία για να σχολιάσει καταστάσεις και αισθήματα, σε ένα σκηνοθετημένο με άνεση πρώτο μέρος -αντίθετα με το δεύτερο μέρος, όπου κυριαρχεί ο σκληρός και ωμός κόσμος των σκυλομαχιών. Μια πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα ταινία από έναν νέο, ταλαντούχο σκηνοθέτη, που επιβεβαιώνει την πρόσφατη αναγέννηση του τουρκικού κινηματογράφου.