X

Ελληνικό χρώμα και στα φετινά Όσκαρ

Ο ομογενής από την Αυστραλία, Γιώργος Μιλιώτης, διεκδικεί το Χρυσό Αγαλματίδιο καλύτερης σκηνοθεσίας στην ταινία Mad Max.

Ant1news

Πίσω από την καταιγιστική δράση και τους ακραίους αλλά αληθοφανείς χαρακτήρες του Mad Max κρύβεται ένα ελληνικό μυαλό.

Ο Οσκαρικός ομογενής σκηνοθέτης Γιώργος Μηλιώτης, ή Τζορτζ Μίλερ, που είναι και πάλι υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο του καλύτερου σκηνοθέτη, με την ταινία του να είναι στην κορυφή διεκδικώντας συνολικά 12 Όσκαρ. 

Μεγάλα αστέρια όπως η Σαρλίζ Θερόν μεταμορφώνονται κάτω από τη σκηνοθετική του μπακέτα και τα σύνθετα φιλμικά του οράματα.

Ο Γιώργος Μηλιώτης έχει γράψει ιστορία με το σίκουελ Mad Max με πρώτη ταινία το 1979, τη δεύτερη το 1981 και την τρίτη το 1985 που την αναγέννησε τώρα σε τέτοιο βαθμό ώστε να διεκδικεί τις ανώτερες διακρίσεις.

 

Στις συνεντεύξεις του δεν ξεχνά να θυμίζει την ελληνική του καταγωγή που είναι το πολυτιμότερο αγαθό στις αφηγηματικές του αρετές αφού όπως λέει χαρακτηριστικά οι Έλληνες είμαστε καλοί παραμυθάδες και φοβεροί στην επικοινωνία. 

Ο Γιώργος Μηλιώτης κέρδισε Όσκαρ για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Happy Feet» που άφησε εποχή, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ τρεις φορές στο παρελθόν, το 1993 για το σενάριο της ταινίας «Lorenzo's Oil» και το 1996 για την ταινία «Babe» στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σεναρίου. Για την ταινία «Babe» είχε κερδίσει Όσκαρ καλύτερης παραγωγής.

Ο Γιώργος Μηλιώτης γεννήθηκε το 1945 στην Αυστραλία από Έλληνες μετανάστες. Το όνειρο του ήταν να γίνει γιατρός, τελικά τον κέρδισε η μεγάλη οθόνη.