X

Σάρωσε η “Τετάρτη 04:45” στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η ταινία του Αλέξη Αλεξίου κέρδισε 9 βραβεία στην 7η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία…

Ant1news

Απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου -που στο εξής θα φέρουν το συμβολικό όνομα "Ίρις"-, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με παρουσιαστές τους ταλαντούχους ηθοποιούς Γιώργο Νανούρη και Λένα Παπαληγούρα.

Η ταινία «Τετάρτη 04:45» σάρωσε στις περισσότερες από τις 13 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια, αποσπώντας τελικά 9 βραβεία. Το φιλμ του Αλέξη Αλεξίου κέρδισε, μεταξύ άλλων, τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Στέλιο Μάινα, ενώ το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Ευθύμη Φιλίππου και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη για τη δουλειά τους στο Chevalier. Οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Smac) και Βασιλική Τρουφάκου (Ουζερί Τσιτσάνης) τιμήθηκαν με τα βραβεία Α' Γυναικείου και Β' Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα, ενώ το βραβείο Ίρις Β' Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον πρόσφατα εκλιπόντα Μηνά Χατζησάββα για τον τελευταίο του ρόλο επί της οθόνης στο Ένας Άλλος Κόσμος. Το βραβείο παρέλαβε ο σύντροφός του Κώστας Φαλελάκης σε μια συγκινητική στιγμή της βραδιάς.

Η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήταν ιδιαίτερα συγκινητική με την παρουσία ομάδας προσφύγων, αλλά και με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ, την σπουδαία ηθοποιό και ακτιβίστρια που φώτισε με την παρουσία της την βραδιά.

Στη σκηνή της Στέγης παρέλασαν προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και των γραμμάτων, όπως, μεταξύ άλλων, η σπουδαία ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, ο αμερικανός συγγραφέας / σεναριογράφος Martin Sherman, ο αγαπημένος συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς , ο πολυβραβευμένος Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο νικητής του φετινού βραβείου Χορν Αργύρης Πανταζάρας, ο ηθοποιός/εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι.

Η λίστα με τα βραβεία:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αλέξης Αλεξίου «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Σεναρίου: Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Τσαγγάρη «Chevalier»

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Στέλιος Μάινας «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη «Smac» του Ηλία Δημητρίου

Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου: Μηνάς Χατζησάββας «Ένας Αλλος Κόσμος»

Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου: Βασιλική Τρουφάκου «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»: «Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Βραβείο Ξένης Ταινίας (καινούργιο βραβείο, ψηφίζουν κριτικοί κινηματογράφου, μέλη της Ακαδημίας): «Lobster» Γιώργος Λάνθιμος

Βραβείο Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη εξ ημισείας: Ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Exotica, Erotica, etc.»

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού

Βραβείο Μουσικής: Felizol «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Σκηνογραφίας: Σπύρος Λάσκαρης «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Ενδυματολογίας: Άννα Μαχαιριανάκη «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Ηχου: Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Μακιγιάζ: Ναμπίλ Σαλαμέ «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: «Τετάρτη 04:45» (Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen)

Βραβείο Film Factory Short Film Fund: Κορίνα Λογοθέτη («Βουρβουρού») και Ελίνα Φέσσα («Ράγες»)