X

Ελληνίδα φοιτήτρια διεκδικεί το Όσκαρ ντοκιμαντέρ

Η Δάφνη Ματζιαράκη κατέγραψε με τον φακό της μια ημέρα από τη ζωή κυβερνήτη του Λιμενικού, στη Λέσβο, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Ant1news


Τα δέκα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που διεκδικούν μια θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ ανακοίνωσε η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Στη δεκάδα είναι και το «4.1 miles» της φοιτήτριας δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, Δάφνης Ματζιαράκη, το οποίο αφηγείται μία ημέρα από τη ζωή του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυβερνήτη σκάφους του Λιμενικού στη Λέσβο, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Το «4.1 miles» είναι η απόσταση, που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια. Το σκάφος ΠΛΣ 602,  έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ανέσυρε, όμως, και αρκετούς νεκρούς, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά.

 

Τις συγκλονιστικές στιγμές κατέγραψε με τον φακό της η Δάφνη Ματζιαράκη, αποτυπώνοντας δραματικές επιχειρήσεις του λιμενικού. Ο φακός της είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωπιάς στη Λέσβο.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου, παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και την οικογένειά του. Καταγράφει στιγμές με τις κόρες του και τη σύζυγό του. Αποτελεί μια ματιά στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίστηκε ήρωας.

 

Το «4.1 miles» έχει ήδη αποσπάσει το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, συμμετέχοντας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου.