X

Τα φαβορί για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωκοινοβουλίου

Ανακοινώθηκαν οι τρεις επικρατέστερες ταινίας από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ant1news

Τις τρεις επικρατέστερες ταινίες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX 2017 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι:

  • BPM (BEATS PER MINUTE), του Robin Campillo – Γαλλία
    Η ταινία του Robin Campillo ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών (Act Up) που μάχονται για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από το AIDS στη Γαλλία το 1992 και ενθαρρύνει την ταχύτερη επίτευξη προόδου όσον αφορά την έρευνα και την πρόληψη.
  • SAMI BLOOD, της Amanda Kernell - Σουηδία, Νορβηγία, Δανία
    Η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια της Amanda Kernell αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής Lapp που ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή και απομακρύνεται από την κοινότητα της με μεγάλο πόνο λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών που έχουν να αντιμετωπίσουν.
  • WESTERN, της Valeska Grisebach - Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία
    Η ταινία της Valeska Grisebach αφηγείται μια ιστορία για Γερμανούς εργαζομένους σ’ ένα υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία με στοιχεία από τις κλασσικές ταινίες καουμπόηδων-και-Ινδιάνων, προβάλλοντας ζητήματα της οικονομικής μετανάστευσης και ενσωμάτωσης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε: «Το βραβείο Lux δεν φέρνει μόνο τον κινηματογράφο πιο κοντά στους πολίτες, αλλά την Ευρώπη στους Ευρωπαίους. Μέσω αυτού του βραβείου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί και στηρίζει την Ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία, σε μια εποχή που απειλείται από την ολοένα αυξανόμενη παρουσία των πλατφόρμων σε απευθείας σύνδεση, οι οποίες υπόκεινται σε ελάχιστες ρυθμίσεις σε σχέση με τον παραδοσιακό κινηματογραφικό τομέα.»

 

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι ταινίες BPM, SΑMI BLOOD και WESTERN θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και σε αρκετά φεστιβάλ στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στις 15 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.