X

3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο e-Life

Με τους κινδύνους του Διαδικτύου ασχολείται το 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο e-Life.

Ant1news



Σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία έχει αναδειχτεί το Διαδίκτυο. Ωστόσο παρά τα θετικά, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση με αυτό, ενώ είναι και πολλοί οι κίνδυνοι, με τους οποίους ασχολείται το 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο e-Life.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε κατά τη πρώτη μέρα του Συνεδρίου, η ομιλία του Διευθυντή  της  Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη που παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πέντε εκατομμύρια Έλληνες έχουν τη δική τους προσωπική σελίδα κοινωνικής  δικτύωσης, με την οποία ασχολούνται 2.5 ώρες την ημέρα, ενώ  το  54%  των  νοικοκυριών  στη  χώρα  έχουν  πρόσβαση  στο  διαδίκτυο. 

Ωστόσο, αλματώδη ανάπτυξη γνωρίζει και το διαδικτυακό έγκλημα. Οι  απάτες, η πορνογραφία, οι αποπλανήσεις, οι εκβιασμοί, η διακίνηση προσωπικών δεδομένων, με θύματα άτομα κάθε ηλικίας, είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές παραμέτρους του, που οι επιτήδειοι κακοποιοί χρησιμοποιούν .  

Την ίδια στιγμή, στο Ίντερνετ «λειτουργούν» περισσότερες από 50.000.000.000  ιστοσελίδες,  ενώ  οι  χρήστες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία Αστυνομίας και Δικαιοσύνης, καθώς χωρίς αυτήν δεν  θα  μπορούσαν να υπάρξουν τόσα θετικά αποτελέσματα στην  καταπολέμηση  του διαδικτυακού εγκλήματος. Από την πλευρά τους , οι επιστήμονες από τον ιατρικό κόσμο, στάθηκαν ιδιαίτερα στις παθολογικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν, τα άτομα που είναι  εθισμένα στο διαδίκτυο.

Στα διάφορα κέντρα που λειτουργούν στην χώρα κι έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καθημερινά απευθύνονται άτομα κάθε ηλικίας, που ζητούν βοήθεια.

Την οργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και υπάρχει συμμέτοχη επιστημόνων κι από το εξωτερικό.