X

Το πήρε πάνω του ο “Mr. Facebook”: δικό μου το λάθος!

Το υπόμνημα του Ζούκερμπεργκ στην Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για το σκάνδαλο με την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων.

Ant1news

«Ήταν δικό μου λάθος, λυπάμαι! Εγώ ξεκίνησα το Facebook, εγώ το “τρέχω” και εγώ είμαι υπεύθυνος για ότι συμβαίνει». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει τις ευθύνες για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Σε υπόμνημα που έστειλε στην Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία ερευνά την υπόθεση, ο “Mr. Facebook” δηλώνει πως «είναι ξεκάθαρο πως δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε την κακόβουλη χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας».

Αφού ζήτησε συγγνώμη και προχώρησε σε δεσμεύσεις, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε μέτρα για την καταπολέμηση της πολιτικής χειραγώγησης μέσω του Facebook, σε μια ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές που έχει υποστεί ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Την Τρίτη ο Ζούκερμπεργκ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δίπλα στους επικεφαλής της Google Σαντάρ Πιτσάι και του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ. Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με δήλωση της δημοκρατικής Γερουσιαστού της Καλιφόρνια, Νταϊάν Φάινσταϊν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Ζούκερμπεργκ έχει κατ’ αρχήν δεχθεί να καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας.

Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν να θέσουν ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο για τους τεχνολογικούς ομίλους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν γίνει με τα χρόνια απαραίτητοι, όμως πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν με επάρκεια τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που έχουν συλλέξει. Μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η επιβολή προστίμων για την απώλεια δεδομένων, ο ορισμός ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τις πολιτικές διαφημίσεις και ακόμη και η απόδοση ποινικών ευθυνών στις εταιρείες για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους.