X

Τσουρέκι με σοκολάτα

Το Πάσχα πλησιάζει γι αυτό και η Αργυρώ μοιράζεται μαζί σας τα μυστικά για το τέλειο τσουρέκι!

Ant1news

 

ΥΛΙΚΑ

1 κύβο (40 γραμμ.) νωπή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 φλ. χλιαρό νερό
2/3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. φρ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ. φυτικό μαγειρικό λίπος
1 κ.γλ. μαχλέπι
1/2 κ.γλ. μαστίχα
4 1/2 φλ. αλεύρι 70% για τσουρέκι

Για την γέμιση:
Τριμμένη σοκολάτα
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κανέλα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να πιάσουμε την μαγιά:
Θρυμματίζουμε την νωπή μαγιά σε μπωλάκι. Την ταΐζουμε με ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Διαλύουμε με κουταλάκι. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια, λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, τον χυμό, το μαχλέπι, την μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5 δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη. Την βάζουμε σε μπωλ. Την σκεπάζουμε καλά, την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40x15 και πασπαλίζουμε την γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε. Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα το σκεπάζουμε και το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ο C για 35 περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα. Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι.