X

Λίμνη Πλαστήρα: Προορισμός παντός καιρού

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν επιλέξετε να επισκεφτείτε τη λίμνη Πλαστήρα είναι βέβαιο ότι η ομορφιά της σε συνδυασμό με τη διαμονή στα πανέμορφα καταλύματα της περιοχής θα κάνουν τις ημέρες σας πολύ όμορφες. Ειδικά όμως το φθινόπωρο, τοπίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι, και υπόσχεται χαλάρωση και απευθείας επαφή με τη φύση.

Ant1news

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διαθέτει εκτός από ονειρική ομορφιά πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Στην περιοχή θα βρείτε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα.

Περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά. Επισκεφτείτε τα και δείτε την εξαιρετική ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον και τα παραμυθένια τοπία που συνθέτουν. Κάποια από αυτά είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ένα έχει τις δικές του ομορφιές και τα ιδιαίτερα μυστικά του να αποκαλύψει.

Μεταξύ των οικισμών που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μουζάκι, το Μορφοβούνι, το χωριό του Διονύσου, τον Μεσενικόλα -με το προσεγμένο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, το... μπαλκόνι της λίμνης, το Νεοχώρι, τα Καλύβια Πεζούλας, η Νεράϊδα, η Κρυοπηγή, καθώς και το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της περιοχής, το Φράγμα!

Για τους πιο δραστήριους, στα Καλύβια Πεζούλας, υπάρχει η δυνατότητα να εκτονωθείτε σε διάφορα σπορ, όπως τοξοβολία, ποδηλασία και άλλα.

Η Λίμνη Πλαστήρα δε βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός»,  που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εκεί κάποτε. Περίπου το 1928 ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, αλλά όταν έγινε πραγματικότητα, δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο σκηνικό που άρχισε σιγά σιγά να το ανακαλύπτει ο κόσμος.

Ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαράκια, παραδοσιακοί ξενώνες και κάθε είδους επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν καθημερινά, και είναι έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες, που όλο και περισσότερο διαλέγουν την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα για μία ευχάριστη απόδραση.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει 25χλμ. από την Καρδίτσα.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στρίψετε για Καρδίτσα. Αφού φτάσετε στη Καρδίτσα, μπορείτε έπειτα να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθρου και Καστανιάς. Η απόσταση είναι 325χλμ.

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε στη Λίμνη αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στρίψετε για Καρδίτσα. Αφού φτάσετε στη Καρδίτσα, μπορείτε έπειτα να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθρου και Καστανιάς. Η απόσταση είναι 230χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα προς την Καρδίτσα. Από την Καρδίτσα υπάρχουν τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα.

Στην Καρδίτσα μπορείτε να φτάσετε και με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.