X

Στεμνίτσα: Ομορφιά που κόβει την ανάσα

Η ομορφιά της Στεμνίτσας μόλις την πρωτοαντικρίσει κανείς κόβει την αναπνοή, έτσι όπως φαίνεται να αιωρείται πάνω σε αυτά τα απότομα υψώματα  δίπλα στο φαράγγι.

Ant1news

Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση, άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στον ήλιο, στο πράσινο και στην γαλήνη.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας και σε υψόμετρο 1100μ, γοητεύει με την παραδοσιακή  αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της, τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.

Αξίζει μια επίσκεψη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, ένα δημόσιο τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του 1926, αλλά και στο επιβλητικό πυργόσπιτο του Χατζή, που αναπαλαιώθηκε το 1985 για να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας, όπου εκτός από τις συλλογές εργαλείων, οικιακών αντικειμένων και τοπικών φορεσιών, θα δούμε και σπάνιες αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Μία μικρή βόλτα μέχρι το λόφο με το ηρώο των αγωνιστών του ΄21, θα σας ανταμείψει με πανοραμική θέα, ενώ ιδανικό σημείο για ξεκούραση είναι η πλατεία Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας, ακριβώς δίπλα στο εκπληκτικό τριώροφο καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου (του 1877), όπου βρίσκονται αρκετά καφενεία και ταβερνάκια.

Επίσης, στον κεντρικό δρόμο λειτουργούν καταστήματα που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα, όπως μέλι ελάτης, βασιλικό πολτό, σπιτικές χυλοπίτες, λικέρ, τσίπουρο, βιολογικά κρασιά, μαρμελάδες, πετιμέζι, παστέλια, χειροποίητα ζυμαρικά, τουρσιά, λιαστές ντομάτες, δίπλες, πούρα, μυγδαλάτα, σκαλτσούνια και τα φημισμένα γλυκά κουταλιού Λούσιου.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Στεμνίτσα απέχει από την Τρίπολη 42 χλμ. και από την Αθήνα 240 χλμ.

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα. Μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου στο 56ο χιλιόμετρο, στην Καρκαλού στρίβετε αριστερά προς Δημητσάνα. Η διαδρομή είναι γραφική και ευχάριστη.

Μετά την Δημητσάνα και σε απόσταση 10 χλμ. θα συναντήσετε την Στεμνίτσα.

Από την Τρίπολη μπορείτε να ακολουθήσετε και μια άλλη διαδρομή. Μέσω Χρυσοβιτσίου και διασχίζοντας το ελατόδασος του Μαινάλου μπορείτε να φτάσετε στην Στεμνίτσα.