X

Τα μνημεία του κόσμου που κόβουν την ανάσα

Το Trip Advisor έκανε έρευνα και συγκεντρώνοντας και τις κριτικές του κόσμου, δημοσίευσε τη λίστα με τα 25 κορυφαία μέρη σε όλον τον κόσμο.

Ant1news

Η λίστα του Trip Advisor με τα καλύτερα πάρκα, μνημεία και ναούς στον κόσμο στηρίχθηκε σε μεγάλη έρευνα και σε κριτικές του κόσμου. Τα αποτελέσματα; Κόβουν την ανάσα.

Δείτε ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της λίστας:

Μάτσου Πίτσου

Η αρχαία πόλη που βρίσκεται στα 2.350 μέτρα υψόμετρο και αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας που χάθηκε απότομα, είναι ανάμεσα στα 25 μνημεία που πρέπει κάποιος ταξιδιώτης να επισκεφτεί. Η πρόσβαση στην πόλη του νότιου Περού είναι εφικτή μόνο με τρένο και πεζοπορία.

Το Τζαμί του Σεΐχι Ζάιντ

Από την κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να λείπει ένας εκκλησιαστικός χώρος. Έτσι, το τζαμί του Σεΐχι Ζάιντ, στα Αραβικά Εμιράτα, το όγδοο μεγαλύτερο του κόσμου, είναι ένα από αυτούς. Ο ιδρυτής του, Ζάιντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας και είναι θαμμένος στην αριστερή πλευρά του χώρου. Οι πύλες του άνοιξαν για το κοινό το 2007 και η αρχιτεκτονική του έχει συνδυαστεί με το τζαμί του Badshahi, που βρίσκεται στη Λαχώρη.

Ταζ Μαχάλ

Ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του κόσμου, το Ταζ Μαχάλ δεσπόζει στην Άγκρα της βόρειας Ινδίας. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του έγκειται στο λόγο της δημιουργίας του, αφού το εντυπωσιακό κτήριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της συζύγου του Σαχ Γιαχάν Α’, Μουμτάζ Μαχάλ του Μογγόλου αυτοκράτορα του 17ου αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί ως το «όγδοο θαύμα του κόσμου».

Καθεδρικός ναός και Τζαμί (Μεσκίτα της Κόρδοβα)

Ακόμα ένας ναός συγκαταλέγεται στη λίστα. Πρόκειται για τον ιστορικό στο καθεδρικό ναό, στην Κόρδοβα, ο οποίος μάλιστα το 1984 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Πρόκειται για ένα αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος, χτισμένο το 785. Συνδυάζει το ισλαμικό με το χριστιανικό στοιχείο και είναι το μεγαλύτερο τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως. Διαθέτει 19 νάρθηκες και διπλή κάμαρα με 856 κολώνες, οι οποίες κατασκευάστηκαν βάσει διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η δεύτερη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι χτισμένη στην αρένα του του Καΐου Καλιγούλα (παλάτιουμ Νέρονις). Εκεί μαρτύρησε και σταυρώθηκε ο Απόστολος Πέτρος, το 67 μ. Χ. ο οποίος διετέλεσε και πρώτος επίσκοπος στην Αντιόχεια και τη Ρώμη.

Άνγκορ Βατ

Ο μεγαλύτερος ιερός τόπος του κόσμου, η Άνγκορ Βατ, έχει μία ιδιομορφία. Δεν ανήκε αποκλειστικά σε καμία θρησκεία. Έχει αποτελέσει τόπο προσευχής για του Ινδουιστές, όσο και για τους Βουδιστές. Ωστόσο, δεν είναι σύμβολο καμίας θρησκείας, αλλά της χώρας που τον φιλοξενεί, της Καμπότζης. Εκεί υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της χώρας , το 1863  και είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο της.

Ναός Μπαγιόν

Η οχυρωμένη πόλη Άνγκορ Τομ υπήρξε πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους των Χμερ κατά τον 12ο αι, στη νότια πύλη δεσπόζουν τα μεγαλειώδη αγάλματα και ο Ναός Μπαγιόν, κτίσμα μοναδικής ομορφιάς και μεγαλοπρέπειας.

Αρχαία Πόλη Εφέσου

Η Έφεσος ήταν μια από τις μεγάλες πόλεις του αρχαίου κόσμου, σύμφωνα με τον μύθο, ιδρύθηκε από τον Άνδροκλο, γιο του βασιλιά της Αθήνας Κόδρου, επικεφαλής μεικτού πληθυσμού Αθηναίων, Σαμίων και Αιτωλών. Βρισκόταν πάντα σε καλές σχέσεις με τις Σάρδεις γιατί από εκεί εξαρτιόταν το διακομιστικό εμπόριο που της άφηνε τόσα πλούτη. Η πόλη καταστράφηκε το 650 π.Χ. από τους Κιμμέριους. Κατά τον 6ο αιώνα πέρασε κάτω από την κυριαρχία του Κροίσου, διατηρώντας όμως την αυτονομία της. Πέρασε, στη συνέχεια, διαδοχικά από την κυριαρχία του Κύρου και των επόμενων Περσών βασιλιάδων κι έτσι αποτέλεσε τμήμα του περσικού κράτους.

Τεοτιχουακάν

Μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες με πυραμίδες στο Μεξικό είναι το Τεοτιχουακάν. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης του Μεξικού και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους ανθρωπολόγους και τους αρχαιολόγους. Αυτή η αρχαία μητρόπολη εγκαταλείφθηκε από τους κατασκευαστές της 500 και πλέον έτη προτού εμφανιστεί ο πολιτισμός των Αζτέκων. Το όνομα Τεοτιχουακάν, στη γλώσσα νάχουατλ, σημαίνει «Η Πόλη των Θεών» ή «Εκεί Όπου οι Άνθρωποι Γίνονται Θεοί». Πιστεύεται ότι οι Αζτέκοι έδωσαν αυτό το όνομα στην πόλη όταν την επισκέφτηκαν.

Χρυσός Ναός

Ο Χρυσός Ναός είναι ο κύριος ναός λατρείας (γκουντουάρα) των Σιχιτών και βρίσκεται στο Αμριτσάρ, στην περιοχή Παντζάμπ βορειοδυτικά στην Ινδία. Ο Ναός ιδρύθηκε τέλους 16ου αιώνα από τον Γκουρού Ραμ Ντας και ολοκληρώθηκε από τον νεότερο υιό του Γκουρού Αρτζάν Ντεβ το 1604.