X

Μετατρέπεται σε τζαμί η μονή Στουδίου

Σε τζαμί σκοπεύει να μετατρέψει η τουρκική κυβέρνηση τη Μονή Στουδίου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Ant1news

Της Μαρίας Ζαχαράκη

 Μια μανία να τα βάζουν με τα χριστιανικά μνημεία, λες και δεν μπορούν να χτίσουν από την αρχή δικά τους τζαμιά, έχει πιάσει τελευταίως τους Τούρκους και θέλουν να μετατρέπουν ναούς και μοναστήρια σε τεμένη.

Πριν από μια διετία έκαναν τζαμί την Αγία Σοφία Νίκαιας, όπως επίσης και την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, πολύ παλαιότερα την μικρή Αγιά Σοφιά, όπως λέγεται στην Κωνσταντινούπολη, τώρα ανακοινώθηκε και η μετατροπή σε τζαμί της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Στουδίου.

Και παράλληλα να συντηρείται μία φιλολογία για παρόμοια μετατροπή και της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Όχι ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα «ξεσηκωθεί» η UNESCO και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά ας υπάρχει κι αυτό στη συζήτηση…

Πολλοί βυζαντινοί ναοί μετά την Άλωση έγιναν τζαμιά, το 1934 μετατράπηκαν σε μουσεία, και τώρα ξαναμπαίνουν σε τροχιά… ισλαμισμού.

Η Μονή Στουδίου χτίστηκε τον 5ο αιώνα. Έγινε τζαμί μετά την Άλωση, αλλά το 1908 αφού είχε ήδη γίνει σχεδόν ερείπιο από σεισμούς και πυρκαγιές, έγινε  μουσείο.


Η απόφαση για τη μετατροπή της μονής σε τζαμί ελήφθη από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο και οι εργασίες επισκευής θα αρχίσουν το 2014.

Θα λειτουργήσει με το όνομα «Ιμραχόρ Ιλιάς Μπέϊ», δηλαδή «τζαμί του ιπποκόμου». Το 1481 η μονή μετετράπη σε τέμενος από τον ιπποκόμο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, Αλβανό Ιμραχόρ Ιλιάς Μπέη και από εκεί αντλεί το όνομά του.


Η Μονή του Στουδίου διοικητικά υπάγεται στο μουσείο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.