X

Οι Τούρκοι συλληφθέντες θα δολοφονούσαν τον Νταβούτογλου στην Αθήνα

Τουρκική εφημερίδα φέρνει στο φως λεπτομέρειες για το σχέδιο δολοφονίας του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Ant1news

Οι 4 Τούρκοι που συνελήφθησαν ήταν αυτοί που είχαν σχεδιάσει και τη δολοφονία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήρθε στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα «Star».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση για τη δολοφονία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε την κωδική ονομασία «Μαύρη Αποστολή».

Χάρη στις έγκαιρες πληροφορίες της MIT, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, προς τις ελληνικές αρχές, η απόπειρα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού ο Αχμέτ Νταβούτογλου τέθηκε υπό στενότατη παρακολούθηση.

Η Γερμανία τους αφήνει, η Αθήνα τους πιάνει

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, στη Γερμανία το «μεγάλο αφεντικό» της DHKP-C, ο Φαρούκ Ερερέν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια, απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις 8 Φεβρουαρίου. Ο Ερερέν ετοιμαζόταν να πάει στην Ελλάδα, αλλά μία ημέρα πριν, μαθαίνει ότι στην Ελλάδα έπιασαν τον Τεκίν, που ανήκει επίσης στην κορυφή της ηγεσίας της οργάνωσης, και τον Ακκόλ, έναν από τους πιστολέρο της οργάνωσης, και αναβάλλει το ταξίδι του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερερέν θα συναντιόταν με τους εν Ελλάδι τρομοκράτες, προκειμένου να συζητήσουν για ένα μεγάλο χτύπημα που σχεδίαζε η οργάνωση και αφορούσε δολοφονία πολύ υψηλού προσώπου.

Μετά την Ελλάδα, ο Ερερέν θα έφευγε για Συρία.

Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει το πόσο διαφορετικά συμπεριφέρονται δύο χώρες της Ε.Ε., απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο Ισμαήλ Ακκόλ, ο δολοφόνος του Τούρκου επιχειρηματία Σαμπαντζί, ήρθε από τη Συρία στην Ελλάδα, από στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Λατάκεια, και την πληροφορία ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, την έδωσαν οι ΗΠΑ στις ελληνικές αρχές. Ο Ακκόλ ζούσε για κάποιο διάστημα στο Νέο Κόσμο στην Αθήνα και χρησιμοποιούσε το όνομα Μεχμέτ.

Ο 49χρονος Τεκίν χρησιμοποιούσε βουλγαρικό διαβατήριο και είχε συλληφθεί άλλη μία φορά από την ελληνική αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Ο τέταρτος που συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία είναι ο Μπιλγεχάν Καρπάτ, ο οποίος το 2008 είχε προβεί ανήμερα της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου σε κάποια ενέργεια στην Τουρκία και είχε συλληφθεί.

Ισμαήλ Ακκόλ

Μετά τη δολοφονία του Σαμπαντζί το 1996 η Τουρκία εξέδωσε ερυθρό δελτίο. Μετά εξαφανίστηκε για χρόνια στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια ο Ακκόλ πέρασε πάλι στην ενεργό δράση μέσα στην οργάνωση και από το 2011 και μετά πήγε στην Αθήνα και άρχισε να ζει στο στρατόπεδο της οργάνωσης. Ο Ακκόλ το 2013 πήγε πολλές φορές στη Συρία, αλλά ξανα-ερχόταν στην Ελλάδα. Ο Ακκόλ δεν έχει συλληφθεί ποτέ.