X

Προσωρινά ελεύθεροι οι γιοι δύο πρώην υπουργών για το σκάνδαλο διαφθοράς

Ελεύθερα με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν πέντε άτομα, περιλαμβανομένων των γιων δύο πρώην υπουργών, που είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

Ant1news



Οι πέντε συλληφθέντες αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των ατόμων που απελευθερώθηκαν είναι ο γεννημένος στο Ιράν επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ και οι γιοι του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ και του πρώην υπουργού Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

Και στους πέντε απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ πρέπει να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα. Η έρευνα, που αφορούσε ορισμένους από τους σημαντικότερους συμμάχους του Ερντογάν στο πολιτικό και στο επιχειρηματικό σκηνικό, επικεντρώνεται σε μια μυστική συμφωνία για αγορά ιρανικού πετρελαίου με αντάλλαγμα χρυσό, προκειμένου να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αρχικά είχαν τεθεί υπό κράτηση 24 πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά, με την κυβέρνηση του Ερντογάν να αντιδρά έντονα μετά το σκάνδαλο και να απορρίπτει τις κατηγορίες. Μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις. εκατοντάδες δικαστικοί και αστυνομικοί μετατάχθηκαν ή μετατέθηκαν, κίνηση που προκάλεσε νέες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, με την απελευθέρωση αυτών των πέντε προσώπων κανείς πλέον δεν παραμένει κρατούμενος μετά τις συλλήψεις του Δεκεμβρίου. Η είδηση για την προσωρινή αποφυλάκιση τους ήλθε την ώρα που οι κατηγορίες περί διαφθοράς αγγίζουν και τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την δημοσιοποίηση ηχητικών αποσπασμάτων στα οποία ο ίδιος φέρεται να λέει στο γιο του πώς να κρύψει μεγάλα χρηματικά ποσά. Σάλο προκάλεσε και μία νέα ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του Μπιλάλ Ερντογάν και ενός μεσάζοντα για την αγορά νησιού 900 στρεμμάτων στο Αιγαίο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν και υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν προϊόν μοντάζ τις υποτιθέμενες συνδιαλέξεις, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν,  ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ. Από πλευράς του, ο ιμάμης Γκιουλέν διαψεύδει τις κατηγορίες ότι έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο κράτος εντός της Τουρκίας.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του νωρίτερα, ο Ερντογάν αποκάλεσε όσους πήραν μέρος στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν για να καταγγελθεί η διαφθορά στελεχών της κυβέρνησής του «άθεους και τρομοκράτες», πολώνοντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία.

Σημείωνεται ότι το κυβερνών κόμμα προώθησε στην εθνοσυνέλευση νέα νομοθετήματα που αυξάνουν τον έλεγχο του κράτους στο Διαδίκτυο και στο δικαστικό σώμα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι νόμοι αυτοί μοιάζουν να έχουν σκοπό να περιορίσουν την επιρροή των οπαδών του Γκιουλέν και άλλων αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο νόμος για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων επικυρώθηκε αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ σήμερα η κυβέρνηση διόρισε εννιά νέα μέλη στο ΑΣΔΕ, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νέου νόμου. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να αυξήσει τον έλεγχό της στην υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, την MIT.

Την ίδια ώρα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσέφυγε σε ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας να ανακληθεί ο σχετικός νόμος. «Με τον νόμο αυτό οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτό αντίκειται ανοικτά στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών», τόνισε ο Ακίφ Χαμζατσεμπί, κορυφαίο στέλεχος του CHP.