X

Αρνείται να ανοίξει γραφείο στην Τουρκία το Τwitter

Το Twitter έκανε σαφές ότι απορρίπτει στην παρούσα φάση το αίτημα των τουρκικών αρχών να ανοίξει γραφείο στην Τουρκία.

Ant1news



Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης εκτιμά ότι επικρατεί ένα δυσμενές «κλίμα» μετά την προσωρινή απαγόρευσή που είχε επιβληθεί στο twitter στην Τουρκία και για το λόγο αυτό αρνήθηκε σήμερα να ανοίξει ένα γραφείο για να εκπροσωπείται νομικά στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε τις κατηγορίες περί «φοροδιαφυγής».

Στο πλαίσιο των διήμερων συνομιλιών με τους Τούρκους αρμόδιος, η αμερικανική εταιρεία γνωστοποίησε ότι έδωσε ορισμένες εξηγήσεις μετά τις σφοδρές επιθέσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του.

«Δεν δεχθήκαμε ποτέ να ανοίξουμε γραφείο στην Τουρκία (...) οποιαδήποτε εταιρεία θα διατηρούσε επιφυλάξεις για το επενδυτικό κλίμα αν οι υπηρεσίες της είχαν απαγορευτεί», τόνισε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του Twitter, Κόλιν Κρόουελ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη. 

«Εμείς αξιολογούμε την ευκαιρία να ανοίξουμε ένα γραφείο (...). Το να επενδύσουμε περισσότερο εδώ για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας συνδέεται άμεσα με τη βεβαιότητα που έχουμε ή δεν έχουμε, ότι θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι η υπηρεσία μας θα παρέχεται αδιάλειπτα», πρόσθεσε ο Κρόουελ. 

Τούρκοι υπουργοί απαίτησαν από την εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ το άνοιγμα γραφείου στην Τουρκία. «Μια εταιρεία οφείλει να διαθέτει ένα γραφείο προκειμένου να μπορεί να πληρώνει φόρους», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ κι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το σαββατοκύριακο ευθέως το Twitter ότι φοροδιαφεύγει.

Απορρίπτοντας κάθε κατηγορία περί φοροδιαφυγής, ο Κρόουελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Twitter σέβεται τη φορολογική νομοθεσία της Τουρκίας. «Έχουμε μια θυγατρική επιχείρηση στην Τουρκία η οποία πληρώνει τους απαιτούμενους φόρους, όπως κάνουν πολλές άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ», σημείωσε.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση, οι υπεύθυνοι του Twitter επιβεβαίωσαν ότι απαγόρευσαν με δική τους πρωτοβουλία την πρόσβαση σε Τούρκους χρήστες του Διαδικτύου σε λογαριασμούς του Twitter, το περιεχόμενο των οποίων εξόργιζε την Άγκυρα. «Εφαρμόζουμε την πολιτική μας που ονομάζεται "επιλεκτικό περιεχόμενο ανά χώρα": Κλείνουμε λογαριασμούς στην Τουρκία, όμως τους αφήνουμε ανοικτούς αλλού», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ιστότοπου, διευκρινίζοντας ότι «ορισμένοι εξ αυτών παραβιάζουν και τους δικούς μας κανόνες και δεν υπόκεινται σε μια απόφαση της δικαιοσύνης».

Ο υπεύθυνος του Twitter υπογράμμισε ότι παρουσίασε με λεπτομέρειες αυτές τις πρακτικές στους συνομιλητές του της τουρκικής Αρχής Τεχνολογιών της Πληροφορίας, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της προεδρίας της Τουρκίας. «Ένα μέρος των συζητήσεών μας συνίστατο στο να εξηγήσουμε αυτήν την πολιτική, να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να κλείνουμε μια υπηρεσία εκατομμυρίων χρηστών και να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνιών στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα», δήλωσε σχετικά. 

«Έχω την ελπίδα ότι αυτή η απαγόρευση είναι οριστικά πίσω μας και ότι το μέλλον μας στην Τουρκία διαγράφεται πολλά υποσχόμενο», κατέληξε ο Κόλιν Κρόουελ.