X

Εκατοντάδες ορφανά παιδιά από την τραγωδία στη Σόμα

Ο μέσος όρος της ηλικίας των παιδιών είναι τα 10 χρόνια.

Ant1news


Διπλή είναι η τραγωδία στο ορυχείο της πόλης Σόμα, όπου σκοτώθηκαν 301 ανθρακωρύχοι. Ορφανά έμειναν  432 παιδιά, όπως ανακοίνωσε η υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της κυβέρνησης  Ερντογάν.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών είναι τα 10 χρόνια», δήλωσε η Αϊσενούρ Ισλάμ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι περισσότεροι από τους άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, το χειρότερο στην ιστορία της Τουρκίας, υποστήριζαν οικονομικά τις οικογένειες τους. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Oμάδα ανθρακωρύχων που έκανε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κυβερνείο της πόλης Σόμα συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν οι υπουργοί Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ και Εργασίας, Φαρούκ Τσελίκ.

Οι ανθρακωρύχοι στην Τουρκία απαιτούν να υπάρξουν βελτιώσεις στις συνθήκες ασφάλειας πριν συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Υπέκυψε, εν τω μεταξυ, στα τραύματά του ο 30χρονος, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και διαδηλωτών, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς νοσοκομειακή πηγή.

Ο Ουγκούρ Κουρτ έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Η αστυνομία έκανε χρήση όπλων και την Πέμπτη, αλλά πυροβόλησε στον αέρα, στην συνοικία Οκμεϊντανί όπου αριστεροί διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στα οχήματά τους. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την τραγωδία στο ορυχείο της  Σόμα.