X

Εικόνα ήττας για τον Ερντογάν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν «έχασε» και τους δυο δήμους όπου μίλησε προεκλογικά.

Ant1news


Οι δήμοι των πόλεων του Άγρι και της Κάλοβας πέρασαν, αντιστοίχως, στο φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κομμα (αξιωματική αντιπολίτευση). 

Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη στην Τουρκία αλλά στο 'Αγρι, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο υποψήφιος του ΚΕΔ προηγείται με 51,1% (45,9% στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου) και διαφορά 2.579 ψήφων ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος του κόμματος του Ερντογάν με 45,4% (45,5). 

Στη Γιάλοβα, με καταμετρημένο το 94,69% των ψήφων, προηγείται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με 47,9% (42,9% το Μάρτιο) και ακολουθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος με 47,5% (42,9% το Μάρτιο). Η διαφορά των ψήφων είναι 206. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα ο υποψήφιος του ΡΛΚ νίκησε με διαφορά 170 ψήφων. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αμπτνουχαμίτ Γκιουλ δήλωσε πως το κόμμα του θα προχωρήσει σε ένσταση σχετικά με περίπου 800 ψήφους.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στους δήμους των δύο πόλεων, καθώς και σε επτά επαρχίες και τέσσερα χωριά σε διάφορους νομούς, όπου είχαν ακυρωθεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου 2014 μετά από ενστάσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους δήμους 'Αγρι και Γιάλοβα, πραγματοποιώντας  προεκλογικές ομιλίες στις δύο πόλεις.