X

O πρόεδρος του Ιράν στην Τουρκία μετά από 18 χρόνια

Η επίσκεψη του Χασάν Ροχανί και οι επαφές του στην Τουρκία αναμένεται να διαρκέσουν τρεις μέρες.

Ant1news

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, έφτασε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα ως προσκεκλημένος του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά από 18 χρόνια στο επίπεδο αυτό.

Ο Ροχανί συναντάται πρώτα με τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ και στη συνέχεια με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν. Οι δύο άντρες θα προεδρεύσουν στην πρώτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας και κατά τις επαφές που θα γίνουν θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα με πρώτο αυτό της Συρίας.

Το γεγονός ότι κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν συμπεριλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου όσον αφορά το εμπόριο φυσικού αερίου με την Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη.

Η επίσκεψη του Ροχανί και οι επαφές του αναμένεται να διαρκέσουν τρεις μέρες. Ο Ροχανί συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τεχνοκρατών και επιχειρηματιών.

Η επίσκεψη του Ροχανί είχε προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου του 2013 αλλά λόγω της κρίσης που ξέσπασε στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 και της φήμης που επικράτησε για τον Ιρανό επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν για διαφθορά, η επίσκεψη του Ροχανί είχε αναβληθεί.

Ο Ροχανί κατά τις επαφές του θα συζητήσει για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν αλλά αντιμετωπίζει σκληρή αντίδραση από την Τουρκία.

Κατά την επίσκεψη αυτή, λέγεται ότι οι πλευρές δεν αναμένεται να αλλάξουν γνώμη για το θέμα αλλά θα συζητήσουν για τα κρίσιμα θέματα στην περιοχή καθώς επίσης και για το θέμα των πυρηνικών.

Το Ιράν, υπό την ηγεσία του Ροχανί, αναπτύσσει σταθερή εξωτερική πολιτική, κλείνοντας το μάτι στη Δύση και πολλοί επενδυτές στην Ευρώπη καραδοκούν πότε θα ανοίξει η ευκαιρία για να μπουν στην αγορά του Ιράν.

Κάποιοι σχολιάζουν, επίσης,  την προσοχή προσελκύει η επίσκεψη Ροχανί πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία κι ότι έχει μάλιστα χαρακτήρα υποστήριξης στον Ερντογάν.