X

Υποψήφιος για την προεδρία θα είναι πιθανότατα ο Ερντογάν

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Ant1news

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι σχεδόν σίγουρα ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς.

Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι πολίτες θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ερντογάν, που πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας επί μια δεκαετία και πλέον, δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές αυτές με στόχο, όπως ο ίδιος λέει, μια ισχυρότερη προεδρία.

«Λίγο πολύ γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο υποψήφιός μας για την προεδρία. . . Εκτός απροόπτου, την 1η Ιουλίου πιθανότατα θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού μας» είπε ο Αρίντς σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε το γραφείο του με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ενθαρρυμένοι από τις καλές επιδόσεις του ισλαμικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, όπου συγκέντρωσε το 43% των ψήφων σε  ολόκληρη την χώρα παρά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, οι συνεργάτες του Ερντογάν προβλέπουν ότι θα κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10η Αυγούστου.

Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν δεν ήρθε αντιμέτωπος με καμία ένσταση κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. «Κάθε ομάδα με την οποία διεξήγαγε συνομιλίες έχει εκφράσει ευνοϊκή άποψη για την υποψηφιότητά του. Απομένει μόνο (να γίνει γνωστή) η δική του κρίση», πρόσθεσε.

Η σεναριολογία για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ερντογάν στον πρωθυπουργικό θώκο έχει ενταθεί, με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να θεωρείται ως ο πιθανότερος υποψήφιος, αλλά ο Αρίντς ισχυρίζεται ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το θέμα αυτό. «Θα ανακοινώσουμε τον υποψήφιό μας την 1η Ιουλίου και το ποιος θα αναδειχθεί πρωθυπουργός, ακόμα και προσωρινά, έπειτα από εκείνη την ημέρα αποτελεί ιδιωτικό θέμα που δεν θα συζητηθεί τώρα», τόνισε.