X

Στο δρόμο για την προεδρία ο «Σουλτάνος» Ερντογάν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Ant1news


"Περίπατος" αναμένεται η αυριανή εκλογή τού Ταγίπ Ερντογάν, στη θέση τού Προέδρου της Τουρκίας.Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις  η επικράτησή του θα είναι άνετη από τον πρώτο γύρο, καθώς, ούτε οι αιματηρές διαδηλώσεις, ούτε τα σκάνδαλα, φαίνεται να έπληξαν την εικόνα του.   

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, που η εκλογή τού Προέδρου θα γίνει απευθείας από τον λαό. Η απευθείας εκλογή, όπως εκτιμούν, όμως, αναλυτές, θα διαποτίσει με μεγαλύτερη εξουσία την Προεδρία και θα αυξήσει τον αυταρχισμό του Ερντογάν.  

Οι επικριτές του φοβούνται ότι θα χρησιμοποιήσει τη «δύναμη» του προέδρου για να σφίξει τον κλοιό στην πολιτική εξουσία, βάζοντας σε κίνδυνο την, πάνω από μια δεκαετία ανάπτυξη και σταθερότητα, η οποία στηρίχθηκε σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 

Ωσόστο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είναι απογείωσαν τη δημοφιλία του Ερντογάν ανάμεσα στους συντηρητικούς μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί και είχαν νιώσει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μια κοσμική κοινωνία. 

"Μερικοί άνθρωποι θα ψηφίσουν τον Ερντογάν επειδή τον βρίσκουν χαρισματικό ή επειδή νομίζουν ότι το κόμμα του είναι συντηρητικό, αλλά αυτά δεν είναι τα πραγματικά κίνητρα. Το αποτέλεσμα 12ετους έρευνας δείχνει ότι βασίζονται σε οικονομικούς και κοινωνιολογικούς λόγους,» όπως δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός αναλυτής Adil Gur. 

Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν την νίκη, με ποσοστό 55-56%, από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 10ης Αυγούστου Ο κύριος αντίπαλός του, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, και κοινός υποψήφιος του CHP, του κόμματος του ιδρυτή του κοσμικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, και του εθνικιστικού MHP , υπολείπεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.