X

Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Περίπου στις 17:00 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ant1news



Οι Τούρκοι πολίτες έσπευσαν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της Τουρκίας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να εξελιχθεί σε «περίπατο» του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από ένα κομμάτι των πολιτών προς το πρόσωπο του Ερντογάν, ο οποίος επικρίνεται για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας είναι το μεγάλο φαβορί για μία άνετη νίκη, η οποία θα του δώσει λευκή επιταγή για πέντε χρόνια προκειμένου να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας, με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί. Σημειώνεται ότι ο ίδιος φρόντισε πρόσφατα να αυξήσει τις εξουσίες του προεδρικού αξιώματος.

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι και τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου Konda επιβεβαίωσαν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, καθώς ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 57% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% του  Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, διακεκριμένο ιστορικό. Ακολουθεί με 9% ο υποψήφιος της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς.