X

Θρίαμβος Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

«Ο λαός έδειξε τη βούλησή του», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ant1news



Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θριάμβευσε στον α΄ γύρο των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία εκλέγεται από σήμερα πρόεδρος της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Ο Ερντογάν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, καθώς εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή (YSK) της χώρας, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. «Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος της YSK, Σαντί Γκιουβέν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αύριο θα ανακοινώσω τους αριθμούς. Έχουμε λάβει (την καταμέτρηση) του 99% και πλέον (των ψήφων). Αύριο θα ανακοινώσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο νυν πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 52,1% των ψήφων, με καταμετρημένο περίπου το 97% των ψήφων. Ο κοινός υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, λαμβάνει περίπου το 39% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της κουρδικής μειονότητας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας περίπου το 9%.

Ο λαός «έδειξε τη βούλησή του» στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής και δήλωσε πως θα κάνει μια ομιλία αργότερα εντός της ημέρας, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

«Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, πάντως οι κερκίδες πήραν την απόφασή τους. Ο λαός έδειξε ποια είναι η βούλησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε πλήθος υποστηρικτών του σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, απ΄ όπου αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στην Άγκυρα.

«Τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα φθάσει στο 100%, θα μπορέσουμε να βγούμε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων (του κόμματός) μας», δήλωσε ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Η ομιλία του Ερντογάν αναμένεται ότι θα γίνει μετά τις 22:30.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι με βάση τις προβλέψεις του, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας μετά τη νίκη του από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας, που διεξήχθη σήμερα, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη από τον λαό», έγραψε ο Μποζντάγ.



Ο Ιχσάνογλου συνεχάρη τον Ερντογάν για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Συγχαίρω τον κ. πρωθυπουργό και του εύχομαι επιτυχία», δήλωσε σχετικά σε μια σύντομη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.