X

Ξεσπαθώνει κατά του Ερντογάν η απερχόμενη πρώτη κυρία της Τουρκίας

Η Χαϊρουνίσα Γκιουλ φέρεται να είπε ότι «εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα», δηλαδή τον πόλεμο εκδίκησης για τον παραγκωνισμό του συζύγου της από τον Ερντογάν.

Ant1news

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Την πρώτη κυρία του βγάζει μπροστά ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Ερντογάν τον παραμερίζει και δεν τον θέλει πρωθυπουργό. 

Η Χαϊρουνίσα Γκιουλ, της οποίας πολύ σπάνια έχουμε ακούσει δηλώσεις, φέρεται να είπε ότι «εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα», δηλαδή τον πόλεμο εκδίκησης για τον παραγκωνισμό του άντρα της από τον Ερντογάν και την ενεργό πολιτική της Τουρκίας. 

Κατά τη χθεσινή δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, η Χαϊρουνίσα αρνήθηκε μέχρι και να κάνει χειραψία με δημοσιογράφους που γνωρίζει ότι πρόσκεινται στο περιβάλλον Ερντογάν. «Τώρα σπρώχνονται για να μπουν στην νέα οικογενειακή φωτογραφία. Νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε. Ο Πρόεδρος δεν λέει τίποτα λόγω της ευγένειάς του. Όλα τα γνωρίζουμε», είπε η κυρία Γκιουλ και συνέχισε: «Μας γνωρίζετε χρόνια. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει. Κοιτάξτε όμως πώς έχουν αλλάξει όλοι αυτοί. Γνωρίζω τα πάντα. Τώρα σωπαίνω, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα».

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ Γκιουλ και Ερντογάν για την καρέκλα της πρωθυπουργίας. Ο Ερντογάν προσανατολίζεται να βάλει στην καρέκλα αυτή προσωρινά τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μάλιστα ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργικό του συμβούλιο. Ο Γκιουλ, όσο δεν μπορεί να γίνει μέλος του κόμματος για να διεκδικήσει μετά την προεδρία του και στη συνέχεια την πρωθυπουργία της χώρας, περιμένει στη γωνία ώστε να αποτύχει ο Νταβούτογλου ως πρωθυπουργός και μετά να τον φωνάξει ο Ερντογάν να αναλάβει.

Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θέλει να δείξει τέτοια υπομονή, γι΄αυτό και διοχετεύει μέσω άλλων, ακόμη και μέσω της κυρίας του, φήμες ότι είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την πρωθυπουργία. Ακόμη και να ιδρύσει νέο κόμμα. Το θεωρεί ασέβεια αυτό που του κάνει ο Ερντογάν, τον οποίο έχει στηρίξει σε αρκετές δύσκολες στιγμές. 

Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει ο Γκιουλ, ώστε ο Ερντογάν να αποκτήσει πραγματικό αντίπαλο, αλλά αν είναι πραγματικός αντίπαλος θα φανεί το επόμενο διάστημα. Γιατί μπορεί τελικά να σιωπήσει και απλά να περιμένει τί θα προστάξει ο Ερντογάν και πάλι...

Ο Ερντογάν πάντως έχει πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ, αφού κάλεσε μέχρι και τους προέδρους των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας στις 28 Αυγούστου. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν και τέτοιες λαμπρές παρουσίες, αλλά η ανάληψη της προεδρίας της Τουρκίας από τον Ερντογάν αναμένεται να είναι λαμπερή...